Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παγκόσμιος συναγερμός για την κινεζική... «Lehman Brothers» - Φόβοι για ντόμινο

Πηγή: AP /Andy Wong

Μνήμες «τρόμου» και φόβους για παγκόσμιο ντόμινο προκαλεί η κατάρρευση της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού Evergrande, η οποία είναι η νούμερο 2 εταιρεία ακινήτων στη χώρα, ενώ ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να μιλούν για μια νέα «Lehman Brothers». 

Bλέποντας την υπό κατάρρευση εταιρεία-κολοσσό στην Κίνα, οι αγορές ανησυχούν ιδιαίτερα.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την εταιρεία Evergrande και αναφέρει ότι θα επηρεαστούν πάρα πολλοί τομείς, όπως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και πολλές τράπεζες, οι οποίες έχουν δανείσει τεράστια ποσά στην εταιρεία.

Ανάμεσα στις τράπεζες αυτές, συγκαταλέγονται και ευρωπαϊκές και αμερικανικές, καθώς και επιχειρήσεις σε αυτές τις ηπείρους με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για παγκόσμιο ντόμινο.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, το συνολικό χρέος της εταιρείας είναι 260 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο το χρέος της εταιρείας στις τράπεζες αγγίζει τα 75 δισ. ευρώ. 

Οπως μετέδωσε ο Βασίλης Τσεκούρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το πρόβλημα προέκυψε από την αλλαγή της νομοθεσίας στην Κίνα, όπου πλέον προβλέπεται ότι τα ακίνητα μπορούν να πωλούνται μόνο όταν έχουν κατασκευαστεί, όρος που ανοίγει «τρύπα» στην Evergrande, η οποία δεν έχει ολοκληρώσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοικίες.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, δεν μπορεί να πουλήσει τις υπό κατασκευή κατοικίες, που σημαίνει ότι αντίστοιχα δεν μπορεί να εισπράξει 170 δισεκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας απλήρωτους κατ' επέκταση τους προμηθευτές της

Η εταιρεία απασχολεί 200.000 εργαζόμενους, ενώ έμμεσα εξαρτώνται από συνεργασίες μαζί της περίπου 3,8 εκατομμύρια άτομα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ