Νέα
  • ΓΔ: 910.89 +0.42%
  • Τζίρος: 17,39 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τραμπ - Βέτο για αμυντικές δαπάνες: Ανατροπή από 100 αντάρτες Ρεπουμπλικανούς

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Ο απόλυτος έλεγχος του προέδρου Τραμπ στο κόμμα του δέχθηκε μεγάλο πλήγμα τη Δευτέρα, όταν 100 Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του στη Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκαν στο πλευρό των Δημοκρατικών συναδέλφων τους ανατρέποντας το βέτο που ο μεγιστάνας άσκησε στο νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές δαπάνες. Ήταν μια προσωπική ήττα για τον Αμερικανό πρόεδρο, που ακολούθησε μια πύρρειο νίκη, όταν έπεισε 44 ρεπουμπλικάνους Αντιπροσώπους να σπάσουν την απόφαση του κόμματός τους και να ψηφίσουν μαζί με τους πολιτικούς αντιπάλους τους την αύξηση της έκτακτης επιδότησης των Αμερικανών πολιτών από τα 600 στα 2000 δολάρια ανά άτομο.

Η καταψήφιση του βέτο από τους ρεπουμπλικάνους βουλευτές συνιστά πρωτοφανή ήττα για εν ενεργεία πρόεδρο. Το αστείο είναι ότι ο λόγος που οδήγησε τον Τραμπ να θέσει βέτο στις αμυντικές δαπάνες (διακινδυνεύοντας ολόκληρο τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και παίζοντας με το κλείσιμο των υπηρεσιών του κράτους) δεν αφορούσε καθαυτό το νομοσχέδιο. Ήθελε απλά να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς τη Βουλή ώστε να ανατρέψει ένα διαφορετικό νόμο του κράτους που εξαιρεί τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram) από κάθε ευθύνη για τη δημοσίευση υλικού παραγόμενου από χρήστες. Πρόκειται για τη συνέχιση της κόντρας του με τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες, τις οποίες κατηγορεί ότι μεροληπτούν εναντίον του και εναντίον συντηρητικών αναρτήσεων (στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο).

Το κερασάκι στην τούρτα που επέφερε το πρωτοφανές «αντάρτικο» των βουλευτών του ήταν η απειλή καταστρατήγησης του φιλοστρατιωτικού «δόγματος» που οι ρεπουμπλικάνοι πρεσβεύουν πιστά εδώ και δεκαετίες, από την εποχή του Αϊζενχάουερ. Υπό τον κίνδυνο να κατηγορηθούν ως «προδότες» του κονδυλίου των αμυντικών δαπανών, 100 εξ’ αυτών ψήφισαν στο πλευρό των Δημοκρατικών, ανατρέποντας το προεδρικό βέτο και στέλνοντας το νομοσχέδιο προς έγκριση στη Γερουσία. Εκεί οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές της πλειοψηφίας θα πρέπει να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά τόσο του αμυντικού νομοσχεδίου, όσο και εκείνου για την οικονομική ενίσχυση των πολιτών που επλήγησαν από τις συνέπειες του covid-19.    

Τα μπρος-πίσω του νομοσχεδίου ενίσχυσης για την covid-19

Το νομοσχέδιο για την στήριξη από τις επιπτώσεις της πανδημίας χρειάστηκε πολύμηνες, επίπονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Το συμβιβαστικό αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων κατέληξε στην ενίσχυση κάθε Αμερικανού με 600 δολάρια για τον επόμενο μήνα, πέτυχε την πολυπόθητη πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία και έφτασε στο γραφείο του προέδρου. Εκείνος, όμως, αντί να υπογράψει το νομοσχέδιο που οι άνθρωποί του είχαν διαπραγματευτεί, αποφάσισε ξαφνικά ότι τα 600 ευρώ ανά άτομο είναι «ντροπή» και πρέπει να ανέλθουν στα 2000 τουλάχιστον.

Μετά από αφόρητες πιέσεις αξιωματούχων του κόμματός του, ο πρόεδρος τελικά το υπέγραψε ώστε να μη χαθεί περισσότερος χρόνος, αλλά ζήτησε από τους βουλευτές του να του παρουσιάσουν τροποποιήσεις που να εξασφαλίζουν την αύξηση της επιδότησης. Χωρίς να χάσουν την ευκαιρία, οι Δημοκρατικοί έφεραν τροποποιημένο νομοσχέδιο στη Βουλή με τα 2000 δολάρια που απαιτούσε ο πρόεδρος. Η πλειοψηφία των ρεπουμπλικάνων βουλευτών της μειοψηφίας απέρριψε την πρόταση, αλλά 44 εξ’ αυτών «υπάκουσαν» τον πρόεδρο και ψήφισαν στο πλευρό των πολιτικών τους αντιπάλων. Το τροποποιημένο νομοσχέδιο πέρασε με ευρεία πλειοψηφία, αλλά τώρα έρχεται η ώρα της ελεγχόμενης από τους ρεπουμπλικάνους Γερουσίας να το ψηφίσει.

Στο μυαλό του προέδρου Τραμπ

Οι δύο παραπάνω, φαινομενικά ακατανόητες κινήσεις του προέδρου Τραμπ, που τον έφεραν για πρώτη, ίσως φορά, αντιμέτωπο με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του κόμματός του, ενδέχεται να επιφέρουν εν δυνάμει κοσμογονικές ανατροπές στην ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στις ΗΠΑ. Αν οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εγκρίνουν το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες δεν θα βάλουν ταφόπλακα μόνο στο προεδρικό βέτο, αλλά ίσως και στην παντοκρατορία του Ντόναλντ Τραμπ στο κόμμα! Μια παντοκρατορία που έδειχνε ως χθες ακλόνητη, με την πλειοψηφία των εκλεγμένων ρεπουμπλικάνων σε όλη την επικράτεια να συντάσσονται τυφλά με την αστήριχτη θεωρία του μεγιστάνα ότι οι εκλογές «κλάπηκαν» λόγω «νοθείας».

Αλλά οι πονοκέφαλοι των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών δεν σταματούν εδώ. Αναλόγως της στάσης τους στο δίλημμα «ναι» ή «όχι» στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο των τσεκ των 2000 δολαρίων ανά πολίτη για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας της Βουλής, μπορεί να διακινδυνεύσουν την πλειοψηφία τους στην επόμενη σύνοδο της Γερουσίας. Αν επιμείνουν στο -αδιαπραγμάτευτο έως σήμερα- δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας τους και απορρίψουν την πρόταση των 2000 δολαρίων ως επιβαρυντική για το ομοσπονδιακό έλλειμμα, πιθανώς θα καταδικάσουν σε αποτυχία τους δύο υποψήφιούς τους στις επαναληπτικές εκλογές της πολιτείας της Τζόρτζια. Προς το παρόν, ο πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ αρνείται να φέρει το δίλημμα σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, επιχειρώντας έτσι να μην εκθέσει τα μέλη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.

Η Τζόρτζια κρίνει την πλειοψηφία της Γερουσίας

Οι επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια για τις δύο τελευταίες ορφανές έδρες της Αμερικανικής Γερουσίας στις 5 Ιανουαρίου θα κρίνουν τον έλεγχο του σώματος. Αν οι ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν έστω μία από τις δύο έδρες, θα πετύχουν πλειοψηφία 51-49. Αν οι Δημοκρατικοί κάνουν την ανατροπή και κερδίσουν και τις δύο, η ισορροπία δυνάμεων είναι απόλυτη (50-50) και η επόμενη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις δίνει οριακή πλειοψηφία στο κόμμα της ως πρόεδρος της Γερουσίας με βάση το Σύνταγμα.

Αν η σημερινή ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Γερουσίας καταψηφίσει τα 2000 δολάρια, οι Δημοκρατικοί θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον των ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών Λέφλερ και Περντού (που διεκδικούν την επανεκλογή τους στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια), ισχυριζόμενοι ότι οι δυο τους αρνήθηκαν την οικονομική ανάσα που προσφέρει η αύξηση στη μεσαία και την εργατική τάξη της πολιτείας. Αν, αντιθέτως, η συντηρητική πλειοψηφία της σημερινής Γερουσίας οδηγηθεί απρόθυμα στην ψήφιση των 2000 δολαρίων, το διαζύγιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με τον Ντόναλντ Τραμπ (και κατ’ επέκταση με τους τυφλά φανατικούς υποστηρικτές του) θα είναι σχεδόν οριστικό.

Με άλλα λόγια, για το κόμμα του προέδρου η κατάσταση περιγράφεται ως «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ