Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανικές εκλογές: Ισοπαλία στο πρώτο exit poll, προβάδισμα SPD με 26%-24% στο δεύτερο

Πηγή: ΑΡ
Πηγή: ΑΡ

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι εκλογές στη Γερμανία! Συγκεκριμένα, στο πρώτο exit poll τόσο το SPD του Όλαφ Σολτς όσο και το CDU/CSU με επικεφαλής τον Άρμιν Λάσετ συγκεντρώνουν από 25%!

Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι με 15%, ενώ ακολουθούν AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») και FDP με 11% έκαστο. Η Αριστερά συγκεντρώνει 5%.

Τα ποσοστά σύμφωνα με το exit poll του πρώτου δικτύου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, ΑRD:

  • SPD (Όλαφ Σολτς) 25%
  • CDU / CSU (Άρμιν Λάσετ) 25%
  • Πράσινοι (Αναλένα Μπέρμποκ) 15%
  • FDP (Φιλελεύθεροι) 11%
  • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11%
  • Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

Ωστόσο, προβάδισμα δύο μονάδων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) δίνει αυτή την ώρα το ZDF. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καναλιού, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης.

Με δεδομένο ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν επιθυμεί κυβερνητική συνεργασία με το AfD, θα χρειαστεί συνασπισμός τριών κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση, κάτι που καθιστά το FDP καταλύτη για την επόμενη μέρα στη Γερμανία.   

Oι έδρες στη γερμανική Βουλή, σύμφωνα με τα τελευταία exit polls:

Κέρδη και απώλειες σε σχέση με το 2017

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2017, τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων διαμορφώνονται, κατά προσέγγιση και με κάθε επιφύλαξη, ως εξής (σε παρένθεση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2017):

+5,5%/ +4,5%   SPD (20,5%)
-7,9%// -8,9%    CDU/CSU (32,9%)
+4,1/ +6,1%      Grüne (8,9%)
+0,3%/ 3,3%     FDP (10,7)
-1,6%/ 1,6%%   AfD (12,6%)
-4,2%/ 4,2%      Die Linke (9,2%)

Οι ειδικοί προβλέπουν μία μακρά εκλογική βραδιά. Τα αποτελέσματα των exit poll βασίζονται στη δημοσκόπηση που διεξάγουν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έξω από επιλεγμένα εκλογικά κέντρα, μετά την έξοδο των ψηφοφόρων. Η διαφορά με τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές είναι ότι ο ψηφοφόρος δεν απαντά για τις προθέσεις του, αλλά για τοποιο κόμμα πραγματικά έχει ψηφίσει. Σε λίγη ώρα θα δημοσιευτούν τα πρώτα προγνωστικά. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και η επιστολική ψήφος. Το ποσοστό της επιστολικής ψήφους υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40%.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ