Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κύπρος: «Συνωστισμός» στην ΑΟΖ το επόμενο διάστημα - Οι ξένες εταιρείες και η Τουρκία

Για «συνωστισμό» στην Κυπριακή ΑΟΖ, τις επόμενες εβδομάδες κάνει λόγο η κυπριακή Δημοκρατία εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος έντασης και  προσπάθειες στρατηγικού ελέγχου της περιοχής από την Τουρκία. 

Η Άγκυρα επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο και παρά τις ενστάσεις που φαίνεται να υπάρχουν και από τρίτους, ισχυρούς παίκτες, η διεθνής συγκυρία φαίνεται να τους οδηγούν στην ανάγκη να διατηρούν κανάλια επικοινωνίας μαζί της. 

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, από τον Νοέμβριο το "θέατρο" των κινήσεων θα μεταφερθεί στην κυπριακή ΑΟΖ ενόψει προγραμματισμένων γεωτρήσεων. Ήδη η Άγκυρα αποφάσισε την κάθοδο του "Ορούτς Ρέις", το οποίο σε πρώτη φάση θα κινείται βορείως του νησιού.

Έχει δεσμευθεί περιοχή, που μπαίνει σε πρώτη φάση ελαφρώς εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Λίγο πιο κάτω από τη μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας με τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Την ίδια ώρα έχει ξεκαθαριστεί πως στις γεωτρήσεις του κυπριακού ενεργειακού προγράμματος θα απαντά με δικές της.

Οι Αμερικανοί έχουν ξεκαθαρίσει προς τους Τούρκους πως δεν θα πρέπει να  προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια όταν θα είναι η Exxon Mobil στην περιοχή και θα διενεργεί επιβεβαιωτική γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 10. Οι Τούρκοι -που μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχουν ενισχύσει τις επαφές με την Ουάσινγκτον- φαίνεται να έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα παρεμποδίσουν ή παρενοχλήσουν το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας των Αμερικανών με τους Καταριανούς.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες εταιρείες, η Άγκυρα έχει δύο επιλογές:

Δεν θα μπει στη λογική της αντιπαράθεσης. Θεωρεί πως έχουν πάρει τα μηνύματα και θα είναι προσεκτικές σε σχέση με ενέργειες τους στις "αμφισβητούμενες" από την Τουρκία περιοχές. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκείνο που θα ισχύσει, μάλλον, είναι εκείνο που είχε πει ο Κουντρέτ Οζερσάι, όταν ήταν ο εκλεκτός της Άγκυρας.

Ότι οι πλατφόρμες τους θα βρίσκονται δίπλα- δίπλα θα χαιρετούν οι μεν τους δε. Την ίδια ώρα, σε άλλες περιοχές εάν βρεθούν κοιτάσματα φυσικού αερίου θα γίνει "δίκαιος διαμοιρασμός". Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι Τούρκοι έχουν προβεί  -μέχρι τώρα-  σε έξι παράνομες γεωτρήσεις, δημιουργώντας κατά τον ισχυρισμό τους ένα "κεκτημένο" στο πεδίο αυτό. 

Θα μπει στη λογική της αντιπαράθεσης με τις εταιρείες, πλην της Exxon Mobil (που είναι κοινοπραξία με τους Καταριανούς). Θα προβεί σε ενέργειες που θα τις αναγκάσει να αναβάλλουν τις προγραμματισμένες δράσεις τους. Ήδη το έκανε, τον Ιανουάριο του 2018, με σκάφος της ιταλικής ΕΝΙ. Απέκοψε την πορεία του Saipem προς τον στόχο "Σουπιά" στο θαλασσοτεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Η ιταλική ΕΝΙ έχει, πάντως, ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι στις αρχές του 2022 θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο θαλασσοτεμάχιο 6, στο οποίο ενεργεί σε συνεργασία με τη γαλλική TOTAL.

Το Nautical Geo

Οι Τούρκοι, πάντως, φαίνεται ότι είχαν δεσμευθεί προς διάφορες πλευρές και στους Αμερικανούς πως δεν θα προκαλούσαν προβλήματα στο Nautical Geo. Τι έγινε, όμως, με το μαλτέζικης σημαίας ιταλικών συμφερόντων σκάφος; Οι Τούρκοι έχουν τρομοκρατήσει το πλήρωμα. Σε βίντεο που κατάγραψε τα γεγονότα φαίνονται, μια φρεγάτα μπροστά και μια δεύτερη πίσω από το σκάφος δημιουργώντας πίεση και εκφοβισμό, αλλά και αναταράξεις στη θάλασσα. 

Σε σχέση με την παρουσία του Nautical Geo, εντός της εβδομάδας η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά την εταιρεία στην οποία ανήκει κατά πόσο θα ξεκινήσει τις έρευνες είτε θα αποχωρήσει.

Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της Λευκωσίας για αποφάσεις, ενώ για τον αγωγό East Med φαίνεται πως μόνο η Κύπρος, επί της ουσίας και για καθαρά πολιτικούς λόγους, στηρίζει το σχέδιο. Εάν δεν προχωρήσει η μελέτη και ολοκληρωθεί, επειδή αντιδρά η Άγκυρα, τότε κανένα σχέδιο δεν θα προχωρήσει. Η Τουρκία θα ακυρώνει τα πάντα.

το παιχνίδι είναι και οι Αμερικανοί. Ο Αμος Χοκστάιν, ο οποίος διορίστηκε νέος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα πολιτικής που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια, θα επισκέπτεται συχνά την περιοχή. Έχει αναλάβει μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στη διαφορά τους που έχουν σε σχέση με τα όρια της ΑΟΖ τους.

Ένα θέμα που αφορά σε κάποιο βαθμό και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που είχε διατελέσει και σύμβουλος επί προεδρίας Ομπάμα, έχει ξεκάθαρες θέσεις ως προς τα ζητήματα ενέργειας, στην ευρύτερη περιοχή. 
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ