Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αερομεταφορές: Η πανδημία διέγραψε πάνω από 20 χρόνια διαρκούς ανάπτυξης

Αεροδρόμιο / Πηγή: AP
Αεροδρόμιο / Πηγή: AP

Στα επίπεδα του 1999 υποχώρησε η επιβατική κίνηση στις αερομεταφορές τη χρονιά που έφυγε, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Cirium. Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, η μείωση της επιβατικής κίνησης το 2020 υπολογίζεται ότι άγγιξε το 67%.

«Η πανδημία και οι επιπτώσεις της διέγραψαν 21 χρόνια συνεχούς επιβατικής αύξησης μέσα σε λίγους μήνες, με την κίνηση να επιστρέφει στα επίπεδα του 1999», αναφέρει σε σχόλιό της η Cirium.

Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τα έσοδα ανά χιλιόμετρο κίνησης (RPK / Revenue Passengers Kilometer) διαμορφώθηκαν σε 2,9 τρισ. το 2020, έναντι 8,7 τρισ. το 2019.

Τα περιοριστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο συνόρων, που επιβλήθηκαν διεθνώς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είχαν δραματικές επιπτώσεις στον κλάδο. Υπολογίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2020 πραγματοποιήθηκαν 16,8 εκατ. πτήσεις, έναντι 33,2 εκατ. πτήσεων την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Την ίδια περίοδο, περί τις 40 αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2021.

Ωστόσο, τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης έκαναν την εμφάνισή τους, κυρίως στις αγορές της Αμερικής και της Ασίας - Ειρηνικού.

Οι αναλυτές της Cirium δεν αναμένουν πάντως να υπάρξει επιστροφή στην «κανονικότητα» των αεροπορικών εταιρειών νωρίτερα από το 2024 ή το 2025, με τις πτήσεις εσωτερικού να είναι οι πρώτες που θα σημειώνουν σταδιακή ανάκαμψη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ