Νέα
  • ΓΔ: 951.65 +0.74%
  • Τζίρος: 60,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκική λίρα: Νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για επιτόκια

O Tούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υψηλών επιτοκίων «έως το τέλος», ωθώντας τη λίρα σε νέα χαμηλά επίπεδα την παραμονή της αναμενόμενης νέας μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Στις δηλώσεις του, που οδήγησαν σε υποχώρηση της λίρας έως 1,5%, ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα άρει το βάρος των επιτοκίων από τον κόσμο και κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύουν, να κάνουν προσλήψεις και να αυξάνουν τις εξαγωγές.

Οι επενδυτές έχουν φύγει από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια και το νόμισμά της έχει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές. Για τους επενδυτές, ο Ερντογάν, ο οποίος αυτοαποκαλείται από καιρό εχθρός των επιτοκίων, επηρεάζει τη νομισματική πολιτική με τις συχνές εκκλήσεις του για στήριξη και τις γρήγορες αλλαγές των επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Η λίρα έχασε το 30% της αξίας της από την αρχή του έτους

Μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται να μειώσει ξανά τα επιτόκια, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού και αναρωτήθηκε γιατί κάποιοι «φίλοι» μας υποστηρίζουν μία σφιχτή πολιτική.

«Θα άρουμε αυτή τη μάστιγα των επιτοκίων από τις πλάτες του κόσμου. Ασφαλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πολίτες μας να συνθλιβούν από τα επιτόκια», είπε σε βουλευτές του κόμματός του στη Βουλή. «Δεν μπορώ και δεν θα ακολουθήσω αυτό τον δρόμο με όσους υπερασπίζονται τα επιτόκια», πρόσθεσε.

Μετά τις δηλώσεις του, η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 10,565 λιρών ανά δολάριο, αυξάνοντας τις μεγάλες απώλειες που είχε μετά την, σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόωρη και επικίνδυνη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Το τουρκικό έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% από την αρχή του έτους.

Αναμένεται νέα μείωση του επιτοκίου στο 15%

H κεντρική τράπεζα, η οποία θεωρεί προσωρινές τις πιέσεις στις τιμές, πήγε κόντρα στις προσδοκίες της αγοράς και μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο, παρά το ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σχεδόν στο 20%, προσφέροντας τη στήριξη που ζητούσε από καιρό ο Ερντογάν.

Αναμένεται δε να μειώσει τα επιτόκια κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα στο 15% αύριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Φεύγοντας από την Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει ανεξάρτητα για τα επιτόκια όταν συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι.

Η υποτίμηση της λίρας αυξάνει τον πληθωρισμό μέσω των υψηλότερων τιμών των εισαγωγών και παράλληλα αυξάνει τους κινδύνους χρεοκοπίας εταιρειών που έχουν δάνεια σε συνάλλαγμα. Η υποτίμηση, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, έχει εν τω μεταξύ διαβρώσει τα εισοδήματα των Τούρκων.

Ο Ερντογάν αναρωτήθηκε επίσης γιατί οι επιχειρηματίες δεν πήραν δάνεια για να επενδύσουν, αφού τα επιτόκια μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ