Νέα

Τουρκία: Σε χαμηλά επίπεδο - ρεκόρ η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Μικρή άνοδο από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της Παρασκευής καταγράφει σήμερα η τουρκική λίρα, καθώς εξακολουθούν οι ανησυχίες για τη μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα και οι φήμες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενώ τα στοιχεία έδειξαν πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 11,20 λίρες το πρωί έναντι 11,2995 στο κλείσιμο της Παρασκευής. Έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του φέτος, με το επίπεδο των 11,32 λιρών ανά δολάριο που σημειώθηκε την Παρασκευή να αποτελεί το όγδοο συνεχόμενο χαμηλό – ρεκόρ.

Υπό την πίεση του Ερντογάν, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε την περασμένη Πέμπτη το βασικό επιτόκιό της κατά 100 μονάδες βάσης στο 15% παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 20%, σηματοδοτώντας παράλληλα και νέα μείωσή του.

Η λίρα υποτιμήθηκε περίπου 12% μόνο την περασμένη εβδομάδα, που είναι η χειρότερη επίδοση. Η βουτιά 6% που έκανε την Πέμπτη ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο, όταν ο Ερντογάν είχε απομακρύνει τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτη, Νατσί Αγκμπάλ, που ήταν υπέρμαχος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Φήμες για αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών 

Η τουρκική οικονομία ανέκαμψε σθεναρά φέτος από τον αντίκτυπο της πανδημίας, αλλά η κατάρρευση της λίρας έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες για τις προοπτικές της και εκκλήσεις για μία έκτακτη αύξηση των επιτοκίων ή κάποιο άλλο αμυντικό μέτρο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε 7,3% στις 71,1 μονάδες τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2204 που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά τα στοιχεία αυτά, αντανακλώντας τις μεγάλες πωλήσεις του νομίσματος.          

Χρηματιστές ανέφεραν ότι η δυσφορία διογκώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ανοικτή φημολογία μεταξύ πολιτικών και επενδυτών ότι ο Ερντογάν είναι πιθανόν να αντικαταστήσει σύντομα τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομία, Λουτφί Ελβάν, αν και δεν υπήρχε καμία ένδειξη για μία άμεση τέτοια κίνηση.                                                                                     

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ