Νέα
  • ΓΔ: 913.36 -0.16%
  • Τζίρος: 71,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακίνητα: Ευκαιρίες αγορών στις αριστοκρατικές συνοικίες του Λονδίνου - Που πέφτουν οι τιμές

WestministerKensington και Chelsea, θεωρούνται από τις πλέον αριστοκρατικές συνοικίες του Λονδίνου αλλά και απλησίαστες για τον μέσο Βρετανό που θέλει να αποκτήσει ακίνητο στην πρωτεύουσα.

Ωστόσο, η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα, και οι τρεις αστικές περιοχές επλήγησαν περισσότερο, καθώς οι πολίτες αναζήτησαν περισσότερο ελεύθερο χώρο και σπίτια με κήπους.

Οι τιμές των κατοικιών σε ορισμένους από τους πιο διάσημους δήμους του Λονδίνου συρρικνώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε πλήρη αντίθεση με την ισχυρή ανάπτυξη σε όλη την υπόλοιπη χώρα, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

Έως τον Μάρτιο του 2021, η μέση τιμή των ακινήτων στο Westminister, το City του Λονδίνου, το Kensington και τo Chelsea μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό που κυμαίνεται από 2,3% έως 14%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Αγγλίας.

Οι τιμές έπεσαν σημαντικά και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις τιμές σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία που αυξήθηκαν κατά 11%. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, περισσότερες από 80 περιοχές εκτός Λονδίνου, κατέγραψαν διψήφια ανάπτυξη.

Το Brentwood στο Essex, το Isle of Wight και το South Hams στο Devon κατέγραψαν όλα ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 15%.

Μετακίνηση σε λιγότερο πολυσύχναστες περιοχές

Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα την ισχυρή αύξηση των τιμών των κατοικιών σε μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και στις περισσότερες άλλες προηγμένες οικονομίες, καθώς οι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια και τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις.

Ωστόσο, το κεντρικό Λονδίνο επλήγη σε μεγάλο βαθμό, καθώς πολλοί άνθρωποι αποφάσισαν να μετακομίσουν σε λιγότερο πολυσύχναστες περιοχές και μεγαλύτερες κατοικίες, λόγω της τηλεργασίας, κατά τη διάρκεια των περιορισμών. Λιγότερη μετανάστευση και λιγότεροι διεθνείς αγοραστές κράτησαν επίσης τις τιμές χαμηλά.

 

«Είδαμε μια θεμελιώδη αλλαγή στο τι θέλουν οι αγοραστές», δήλωσε ο Jonathan Hopper, διευθύνων σύμβουλος του πρακτορείου αγορών Garrington Property Finders. «Περισσότερος χώρος, ένας κήπος και μια λιγότερο αστική τοποθεσία είναι σταθερά στην κορυφή των επιθυμιών όσων σχεδιάζουν μια μετακόμιση», πρόσθεσε.

Το Κτηματολόγιο δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στην Αγγλία και την Ουαλία η διάμεση τιμή για μονοκατοικίες, ημιανεξάρτητες και κατοικίες με ταράτσα αυξήθηκε κατά ετήσιο ρυθμό περίπου 11% το έτος έως τον Μάρτιο του 2021. Η διάμεση τιμή των διαμερισμάτων αυξήθηκε κατά 5,5%, την ίδια περίοδο.

Αυτά όσον αφορά την περιφέρεια, γιατί τα αστικά κέντρα... η τάση ήταν διαφορετική. Σε ορισμένες περιοχές, οι μέσες σταθερές τιμές κατέγραψαν οριστικές συρρικνώσεις, που έφτασαν διψήφιους αριθμούς πτώσης, όπως στο City του Λονδίνου και στο Westminster.

Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή που καταβλήθηκε για κατοικίες στο Kensington και στο Chelsea μειώθηκε κατά 1,27 εκατ. λίρες το 2021, το χαμηλότερο από την ίδια περίοδο το 2017. Στο  City του Λονδίνου, οι μέσες τιμές κατοικιών υποχώρησαν στο χαμηλό επταετίας των 768.000 λιρών.

Τα νέα δεδομένα στη αγορά κατοικίας δείχνουν ότι «οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έγιναν παράπλευρα "θύματα" της πανδημίας», είπε ο Hopper.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Διότι τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι τιμές για τις πιο ακριβές μονοκατοικίες στο Kensington και στο Chelsea αυξήθηκαν στη διάμεση τιμή των 11,5 εκατ. λιρών (από 8,4 εκατ. λίρες που ήταν πριν από την πανδημία), το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ