Νέα
  • ΓΔ: 778.98 -2.28%
  • Τζίρος: 68,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανάλυση Σωτήρης Δανέζης: Τοξικός ο Τραμπ για τους Ρεπουμπλικάνους

ντοναλντ τραμπ Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος έκανε κάτι περισσότερο από το να εμπνεύσει και να παροτρύνει τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο, προκάλεσε ένα βαθύ ρήγμα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα που κινδυνεύει να χάσει την πολιτική του ταυτότητα.

Ο Τραμπ μολυνε, σαν ιός, το σώμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σήμερα, έχοντας χάσει την Προεδρία, τη Βουλή και τη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι είναι τόσο βαθιά διχασμένοι που αν δεν ακρωτηριάσουν τα μολυσμένα από τον Τραμπ άκρα τους, αν δεν αποκόψουν πλήρως τους τοξικούς δεσμούς με τον απερχόμενο πρόεδρο κινδυνεύουν να μην ανακάμψουν, να διασπαστούν ή να χάσουν το κόμμα τους.

Θα έλεγε κανείς πως «όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν», εδώ και χρόνια αρνούνται να αναγνωρίσουν την επικίνδυνη συμπεριφορά του Τραμπ. Πίστεψαν ότι θα εξημερώσουν το τέρας που έβαζαν στο σπίτι τους. Τώρα αντιμετωπίζουν μια ακόμη άσχημη προοπτική: τα επεισόδια και η βία της Τετάρτης θα μείνουν για δεκαετίες ένας ανεξίτηλος λεκές στην ιστορία του κόμματος -όπως το σκάνδαλο Watergate και η Μεγάλη Ύφεση, που ρίχνουν βαριά σκιά τους στις προηγούμενες γενιές των ψηφηφόρων τους.

Πολλοί αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να επιστρέψουν στο σύνολο αρχών και ιδεών που εκπροσωπεί το κόμμα. Πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο; Εκατομμύρια Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι όχι μόνο δεν βλέπουν τον Τραμπ ως απειλή, αλλά εμφανίζονται πολύ πιο πιστοί στον απερχόμενο πρόεδρο, παρά στους παραδοσιακούς ηγέτες του κόμματος.

Το χάσμα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ηγετών και της βάσης του Τραμπ, των ακτιβιστών του κόμματος, δεν ήταν ποτέ πιο βαθύ. Σκεφτείτε πως την ώρα που βετεράνοι νομοθέτες επιχειρούσαν να πάρουν αποστάσεις από τον Τραμπ, περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικάνοι αντιπρόσωποι, παρά το χάος και τη βία στο Καπιτώλιο, συνέχισαν την προσπάθειά να εμποδίσουν την πιστοποίηση της νίκης του εκλεγμένου Προέδρου Μπάιντεν. Μερικοί υιοθέτησαν θεωρίες συνωμοσίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι εισβολείς ήταν αριστερότεροι σαμποτέρ σε επιχείρηση προβοκάτσιας.

Η πολιτική κληρονομιά του προέδρου είναι, όπως λένε, η ήττα και διχασμός. Ο κ. Τραμπ αποδείχθηκε ένα πολιτικός εμπρηστής, ένας Νέρωνας που έβαλε φωτιά στα θεμέλια του κόμματος. Κάποιοι τον παρομοιάζουν με τον Ντέιβιντ Κορές, τον ηγέτης της σέκτας που πέθανε μαζί με τους οπαδούς του κατά τη διάρκεια πολιορκίας του F.B.I. στο αρχηγείο του στο Waco, Τέξας.

Είναι πολλοί οι Ρεπουμπλικάνοι που όπως έγραψε στο Twitter και ο Al Gore κοίταξαν μέσα στην άβυσσο, έκαναν ένα βήμα πίσω και τώρα θέλουν να βγουν από αυτή την κρίση. Το ζήτημα είναι αν ο Τραμπ και η βάση του θα το επιτρέψουν...

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ