Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Η οικονομία πιέζεται από την πανδημία και το ενεργειακό κόστος

Robert Habeck
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, AP Photo

H πανδημία αλλά και η νέα ενεργειακή κρίση που επιτείνεται από το ουκρανικό, έχουν επηρεάσει και τη γερμανική οικονομία. Αυτό φαίνεται από την ετήσια έκθεση για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, που παρουσίασε σήμερα το πρωί στο γερμανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος από τους Πρασίνους, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Υπό το βάρος του τέταρτου κύματος της πανδημίας το τελευταίο τρίμηνο του 2021 το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 - δηλαδή πριν από από την έλευση της πανδημίας - σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Oμικρον, αυστηρά μέτρα και εφοδιαστικές αλυσίδες

Η συρρίκνωση οφείλεται εν πολλοίς στα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχουν πλήξει έντονα το λιανικό εμπόριο και στη Γερμανία, ενώ προβλήματα δημιούργησε και η συμφόρηση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της πανδημίας. 

Και το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται πάντως εύκολο για τη γερμανική οικονομία, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2022, εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Ομικρον.

Αναμένεται ωστόσο ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ το 2023 πλέον εκτιμάται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα επανέλθουν στα επίπεδα προ κρίσης.

Εκτιμήσεις για ανάπτυξη 3% - 4% το 2022

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, το 2022 η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εκτιμάται στο 3% με 4%, με τη γερμανική κυβέρνηση να την υπολογίζει γύρω στο 3,6% του γερμανικού ΑΕΠ - έναντι 4,1% το περασμένο φθινόπωρο, βάσει υπολογισμών της προηγούμενης κυβέρνησης Μέρκελ.

Για τον Ρόμπερτ Χάμπεκ πέρα από τη διαχείριση της πανδημίας είναι σημαντικό «να αποσυνδεθεί το γερμανικό ΑΕΠ από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», ενώ ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ένα μοντέλο κοινωνικής και οικολογικής οικονομίας της αγοράς με ισορροπημένη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να εγγυηθεί περαιτέρω ανάκαμψη στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ