Νέα
  • ΓΔ: 784.29 +0.59%
  • Τζίρος: 52,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μ. Ντράγκι: Η Ευρώπη μπορεί να μειώσει ταχύτερα την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Ευρώπη μπορεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία ταχύτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

"Η διαφοροποίηση είναι δυνατή και εφικτή σχετικά γρήγορα, συντομότερα από ό,τι φανταζόμασταν μόλις πριν από έναν μήνα", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά την επίτευξη συμφωνίας για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Αλγερία.

"Έχουμε αποθέματα φυσικού αερίου και θα έχουμε νέο αέριο από άλλους προμηθευτές", δήλωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις από τυχόν "μέτρα περιορισμού" θα είναι ήπιες.

Η πρόταση της Ιταλίας να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία, "κερδίζει συναίνεση" μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ο Ντράγκι.

"Η Ευρώπη συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη Ρωσία αγοράζοντας, μεταξύ άλλων, πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τιμή που δεν έχει καμία σχέση με τις ιστορικές αξίες και το κόστος παραγωγής", είπε. 

Η Ιταλία προμηθεύεται σήμερα περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία και ο Ντράγκι έχει αναζητήσει εναλλακτικές πηγές από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Είπε επίσης ότι έχει αρχίσει να συμφωνεί με εκείνους που λένε ότι η συζήτηση με τον Πούτιν είναι "άχρηστη" και "χάσιμο χρόνου".  

"Έχω την εντύπωση ότι η φρίκη του πολέμου με το μακελειό του, με όσα έχουν κάνει σε παιδιά και γυναίκες, είναι εντελώς ανεξάρτητη από τα λόγια και τα τηλεφωνήματα που γίνονται".

Η κυβέρνηση της Ιταλίας είναι "επικεντρωμένη σε αυτό που πρέπει να γίνει" και ο Ντράγκι δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει, απορρίπτοντας τις εικασίες για έναν άκρως κατακερματισμένο συνασπισμό. Στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος, ο Ντράγκι δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος και θα συμμετάσχει ως "απλός ψηφοφόρος".

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ