Νέα
  • ΓΔ: 795.24 +2.02%
  • Τζίρος: 71,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Gazprom: Κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου στην Πολωνία

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNIG ανακοίνωσε ότι έλαβε ειδοποίηση από την Gazprom ότι η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί πλήρως από το πρωί της Τετάρτης και ώρα 09:00, στις 27 Απριλίου.

«Στις 26 Απριλίου, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης Yamal», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της εταιρίας.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα η "Η" το site Onet.pl, που επικαλείτο πολωνικές κυβερνητικές πηγές. είχε μεταδώσει πως η Ρωσία σταμάτησε τις προμήθειες αερίου στην Πολωνία μέσω της σύμβασης για μεταφορά του μέσω του αγωγού Yamal. 

Όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής του Open στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός, η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα στη Ρωσία, επειδή δεν πλήρωσε σε ρούβλια. 

Πλέον το θέμα επιβεβαιώθηκε και επίσημα, καθώς η ρωσική εταιρεία αερίου ανακοίνωσε ότι σήμερα η Βαρσοβία είναι υποχρεωμένη να πληρώσει για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια σύμφωνα με τη νέα διαδικασία πληρωμής. 

Την ίδια στιγμή, οι πολωνικές αρχές δήλωσαν ότι δεν διατίθονται να προχωρήσουν σε πληρωμές με ρωσικό νόμισμα, όπως απαιτεί η Μόσχα.
 Σε απάντηση, οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν μεγάλης κλίμακας κυρώσεις κατά της Μόσχας, κυρίως στον τραπεζικό τομέα και την προμήθεια προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. 

Καθησυχαστική η πολωνική κυβέρνηση

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα αφότου η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου υπογράμμισε ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης και ανέφερε πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση.

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου μετά και τη διακοπή στην Πολωνία

Με το άκουσμα της ανακοίνωσης της Gazprom ότι διακόπτει τη ροή του φυσικού αερίου στην Πολωνία, η τιμή στην Ευρώπη (TTF) εκτινάχθηκε έως 17% και τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου έφθασαν έως τα 107 ευρώ η μεγαβατώρα

Στο κλείσιμο της αγοράς, όμως, η τιμή έπεσε στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ