Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Σοκ από τη μείωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο - Τι θα κάνει η Fed

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε απρόσμενα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς το έλλειμμα – ρεκόρ στο εμπορικό ισοζύγιο και τη χαμηλότερη αύξηση των αποθεμάτων επισκίασαν την ισχυρή αύξηση των δαπανών από τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 6,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση του ΑΕΠ από τα μέσα του 2020, όταν τα lockdown για τον κορονοϊό είχαν περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα.

Ελλειμμα - ρεκόρ στο εμπορικό ισοζύγιο

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξανόταν συνεχώς και έφθασε σε επίπεδο – ρεκόρ τον Μάρτιο λόγω της εκτίναξης του όγκου και των τιμών των εισαγωγών.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι καθαρές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο κατά 3,2%, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 2,7% στο πρώτο τρίμηνο έναντι αύξησης 2,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν ενώ κορυφώνονται οι φόβοι πως ο πληθωρισμός και η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα

Η Fed προσανατολίζεται σε μία αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την επόμενη εβδομάδα, παρά τη μείωση του ΑΕΠ, καθώς έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του υψηλού πληθωρισμού, αλλά θα πρέπει να εξισορροπήσει την αυστηρότερη πολιτική με τους κινδύνους για τη ζήτηση.

Ενας συχνά χρησιμοποιούμενος πρόδρομος δείκτης για την ύφεση – η αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων – είχε ανάψει πρόσκαιρα κόκκινο μέσα στον Απρίλιο.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν σε όλη την καμπύλη και αντιστράφηκε η αρχική επιπέδωσή της.

Mε πληροφορίες από Financial Times

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ