Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρωσία: Απέφυγε τη χρεοκοπία - Πληρώθηκαν ομολογιούχοι της σε δολάρια

H Ρωσία ξέφυγε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της η Δύση, καθώς μπόρεσε να πληρώσει σε δολάρια τους επενδυτές δύο ομολόγων της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τρεις επενδυτές δήλωσαν ότι οι τράπεζές τους έλαβαν πληρωμές από τη Ρωσία. Τουλάχιστον ένας μεγάλος διεθνής οίκος εκκαθάρισης συναλλαγών έλαβε και προώθησε πληρωμές για ευρωομόλογα που λήγουν το 2022 και το 2042, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της συναλλαγής.  

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας, λόγω αδυναμίας πληρωμής υποχρεώσεων ύψους 650 εκατ. δολαρίων για τόκους και εξόφληση κεφαλαίου, είχε προκύψει μετά το μπλόκο στη μεταφορά των χρημάτων από τη Ρωσία στις αρχές Απριλίου, ενεργοποιώντας έτσι την περίοδο χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές που λήγει την Τετάρτη.

Ερώτημα αν οι ΗΠΑ θα παρατείνουν τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις

Η Ρωσία προσπάθησε να παρακάμψει τις κυρώσεις με την πληρωμή του χρέους της σε ρούβλια, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται με βάση τους όρους των ομολόγων.

Την Παρασκευή, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε απρόσμενα ότι τα χρήματα είχαν βρει τελικά τον δρόμο τους μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι σημερινές πληρωμές, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθούν μία προσωρινή ανακούφιση. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν σήμερα ευρύτερες εξαιρέσεις για την αποπληρωμή των κρατικών ομολόγων, κάτι που έχει ημερομηνία λήξης την 25η Μαΐου, χωρίς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να έχει ανακοινώσει την παράτασή τους.

Αν δεν υπάρξει μία τέτοια παράταση, θα υπάρξει μείζον εμπόδιο για τις πληρωμές τόκων σε ξένους ομολογιούχους που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες σε λίγες ημέρες.

Η απόφαση για την παράταση ή όχι θα εξαρτηθεί από το αν η Ουάσιγκτον θεωρήσει καλύτερο να επιτρέψει στη Ρωσία να πληρώνει τους ομολογιούχους της, με χρήση των συναλλαγματικών διαθεσίμων που έχει στη Ρωσία, «ή είναι προτιμότερο να την οδηγήσει σε χρεοκοπία», δήλωσε αναλυτής.

 

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ