Νέα
  • ΓΔ: 787.8 -2.25%
  • Τζίρος: 49,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρωσία: Κινδυνεύει με χρεοκοπία στις 25 Μαΐου - Πως οι ΗΠΑ προκαλούν νέα ασφυξία

Νέα οικονομική ασφυξία στη Ρωσία η οποία θα την οδηγήσει σε χρεοκοπία σχεδιάζουν οι  ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη Μόσχα από την αποπληρωμή των ρωσικών κρατικών ομολόγων σε Αμερικανούς επενδυτές, που ανέρχονται σε δισ δολάρια με το να μην ανανεώσει την άδεια εξαίρεσης που είχε δοθεί προς τη Μόσχα για το σκοπό αυτό.

Η προσωρινή γενική άδεια 9Α, εκδόθηκε από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών στις 2 Μαρτίου, εξαιρούσε τις πληρωμές τόκων, μερισμάτων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σχέση με χρέος ή ίδια κεφάλαια από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, την Ρωσική κεντρική τράπεζα και το εθνικό ταμείο περιουσίας της Ρωσίας.

Με αυτόν τον τρόπο αφενώς η Μόσχα συνεχίζει να πληρώνει τους ξένους ομολογιούχους της ώστε να αποτρέψει τη χρεοκοπία αφετέρου και οι επενδυτές συνεχίσουν να εισπράττουν πληρωμές με τοκομερίδια σε δολάρια.

Η άδεια αυτή λήγει στις 25 Μαΐου και η Ρωσία έχει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2022.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, θέλοντας να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν σκέφτεται να  μπλοκάρει τη δυνατότητα αυτή που θα μπορούσε να φέρει τη Μόσχα πιο κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας.

Αν και το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα, επενδυτές θεωρούν ότι οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν τελικά να παρατείνουν την άδεια ώστε να μην τιμωρήσουν τους κατόχους ομολόγων που ίσως χάσουν μέρος των κεφαλαίων τους.

Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει τις διεθνείς της πληρωμές ομολόγων παρά τις δυτικές κυρώσεις. Η χώρα έχει ξένα ομόλογα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και τον περασμένο μήνα έκανε μια καθυστερημένη πληρωμή ληξιπρόθεσμων  ομολόγων για να αποφύγει την χρεοκοπία.

Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει την πληρωμή εξωτερικού της χρέους από το 1917 γεγονός που την έφερνε ψηλά στις αξιολογήσεις στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η επόμενη ημερομηνία πληρωμής είναι η 25 Μαΐου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ