Νέα
  • ΓΔ: 817.91 +0.15%
  • Τζίρος: 26,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Στο 73,5% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο

Στο 73,5% εκτινάχθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Τουρκία, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998, με αιχμή τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας καθώς η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική οδηγεί σε νέα πτώση της λίρας.

Τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αυξηθεί 70%, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν 3%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – διαμορφώθηκε στο 56%.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν διψήφιος στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας πενταετίας καθώς η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τις εξαγωγές.

Ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει από καιρό τη θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν αντί να μειώνουν τον πληθωρισμό και πιέζει την κεντρική τράπεζα να κρατά χαμηλά τα επιτόκια.

Οι βασικοί μοχλοί της εκτίναξης των τιμών είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα, οι τιμές των οποίων έχουν διογκωθεί από το ράλι των διεθνών τιμών πρώτων υλών και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ