Νέα
  • ΓΔ: 821.95 +0.34%
  • Τζίρος: 31,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελβετία: Εσπασε ρεκόρ 30 ετών ο πληθωρισμός - Στο 3,4% τον Ιούνιο

ευρώ, Ελβετία

Ρεκόρ σχεδόν 30 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελβετία, αγγίζοντας το 3,4% τον Ιούνιο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να έχει αυξηθεί περαιτέρω από 2,9% τον Μάιο και πολύ πάνω από τον στόχο 2% της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν στο 3,2%, έναντι 8,6% στη γύρω ζώνη του ευρώ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σημαντικός παράγοντας

Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία ήταν ένας «σημαντικός παράγοντας» στην επιτάχυνση των τιμών στην Ελβετία, όπως και τα επίμονα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με τη SNB.

Η εξέλιξη έρχεται δύο εβδομάδες αφότου η κεντρική τράπεζα αύξησε -απροσδόκητα- τα επιτόκια νομισματικής πολιτικής της στο -0,25% προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων.

Ο επικεφαλής της SNB, Τόμας Τζόρνταν, δήλωσε τότε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές και  μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια. Η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας  για τον πληθωρισμό είναι 2,8% φέτος, 1,9% το 2023 και 1,6% το 2024.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ