Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Νέο άλμα του πληθωρισμού στο 9,1% - Υψηλό επίπεδο 41 ετών

Νέο άλμα στο 9,1% έκανε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε ετήσια βάση από 8,6% τον Μάιο, εν μέσω επιβράδυνσης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Δεκέμβριο του 1981 και εκτιμάται ότι «κλειδώνει» μία νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου. 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν λίγο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε περισσότερο από το 8,8% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού – που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – αυξήθηκε 5,9% έναντι 5,5% που ήταν η πρόβλεψη.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε 1,3% και ο πυρήνας του πληθωρισμού 0,7%.

Αιχμή οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων 

Κύριος μοχλός της εκτίναξης του πληθωρισμού ήταν οι υψηλές τιμές της βενζίνης και των τροφίμων, οι οποίες ενισχύθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα τεράστια πακέτα δημοσιονομικών μέτρων στήριξης την πρώτη περίοδο της πανδημίας και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θεωρούνται, επίσης, βασικά αίτια για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ κτύπησε νέο υψηλό ρεκόρ τον Ιούνιο, πάνω από τα 5 δολάρια κατά μέσο όρο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήρθαν μετά τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης τον Ιούνιο, με την αμερικανική οικονομία να δημιουργεί 327.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης Παρασκευής.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ