Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Συρρίκνωση της οικονομίας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ενισχύει τους φόβους ύφεσης

H αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο μετά τη συρρίκνωση κατά το πρώτο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης.

Το ΑΕΠ μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,9%, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση μετά από τη μείωσή του κατά 1,6% στο πρώτο τρίμηνο.

Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης είναι αυτό που κηρύσσει επίσημα τις υφέσεις και την ανάπτυξη και πιθανότατα δεν θα κάνει κάποια κρίση για κάποιους μήνες ή και περισσότερο.

Όμως, η δεύτερη διαδοχική μείωση του ΑΕΠ αποτελεί ύφεση από τεχνική άποψη, παρά τις μη συνηθισμένες περιστάσεις της μείωσης και ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει το Γραφείο.

Moody's: Είναι σαφές ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται

«Δεν είμαστε σε ύφεση, αλλά είναι σαφές ότι η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδύνεται», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Μαρκ Ζάντι. «Η οικονομία είναι κοντά στο να κόψει ταχύτητα, κινούμενη με δυσκολία», πρόσθεσε. 

Η μείωση του ΑΕΠ προέκυψε από μία σειρά παραγόντων, όπως τις μειώσεις στα αποθέματα, στις επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα και στις κρατικές δαπάνες σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο. 

Αύξηση της κατανάλωσης μόλις 1%

Η καταναλωτική δαπάνη, όπως μετράται από τις δαπάνες για προσωπική κατανάλωση, αυξήθηκε μόλις 1% στην περίοδο καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε. 

Οι δαπάνες για υπηρεσίες επιταχύνθηκαν με ρυθμό 4,1%, αλλά αντισταθμίστηκαν από τις μειώσεις στις δαπάνες για διαρκή και μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 2,6% και 5,5%, αντίστοιχα. 

Τα αποθέματα, τα οποία είχαν συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ το 2021, αποτέλεσαν βαρίδι στην ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο, αφαιρώντας 2 ποσοστιαίες μονάδες από το συνολικό ύψος. 

Στη ρίζα πολλών προβλημάτων της οικονομίας ήταν ο πληθωρισμός. Ο δείκτης τιμών για τις εγχώριες αγορές αυξήθηκε 8,2%, περισσότερο από το 7,5% που εκτιμάτο. 

«Το μόνο ενθαρρυντικό πράγμα ήταν ότι τα αποθέματα έπαιξαν τόσο μεγάλο ρόλο. Δεν θα παίξουν τον ίδιο ρόλο στο επόμενο τρίμηνο», δήλωσε ο Ζάντι. 

Με πληροφορίες από CNBC

 


 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ