Νέα
  • ΓΔ: 1022.46 -0.10%
  • Τζίρος: 19,72 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μαξίμ Ορέσκιν: Ποιος είναι ο 40χρονος «αρχιτέκτονας» της οικονομικής αντεπίθεσης του Πούτιν

Ο Μαξίμ Ορέσκιν
Ο Μαξίμ Ορέσκιν / Πηγή: ΑΡ

Στον «αρχιτέκτονα» της οικονομικής αντεπίθεσης του Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρεται σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Ο λόγος για τον Μαξίμ Ορέσκιν, ο οποίος, όταν οι κυρώσεις έκαναν το φρούριο της Ρωσίας που βοήθησε να χτιστεί να φαίνεται λιγότερο απόρθητο, σκέφτηκε να προσπαθήσει να σπάσει την οικονομική πολιορκία. 

Όπως αναφέρει το Bloοmberg:

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είχε κλείσει μήνα και το blitzkrieg της (σ.σ.: πόλεμος-αστραπή) είχε ήδη μετατραπεί σε μάχες και βομβαρδισμούς διαρκείας. Οι οικονομικές συνέπειες ήταν επίσης σκληρές, καθώς η κυβέρνηση πάλευε να αποφύγει μια χρεοκοπία και το ρούβλι περιήλθε σε αναταραχή. 

Στις 23 Μαρτίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πέρασε στην αντεπίθεση, απαιτώντας οι Ευρωπαίοι αντίπαλοι της Ρωσίας να πληρώνουν τους τεράστιους λογαριασμούς τους για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια.

Η ριψοκίνδυνη απόφαση του Ορέσκιν

Σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος, ο Ορέσκιν, ο 40χρονος οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από τη ριψοκίνδυνη απόφαση της Μόσχας να σπάσει συμβόλαια και να «σβήσει» το προηγούμενο δεκαετιών όσον αφορά την πολιτική της Ρωσίας.

Ο Ορέσκιν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου έχει αναδειχθεί σε βασικό μέλος του στενού κύκλου του Πούτιν για την οικονομική πολιτική, ένας παράγοντας με δυτική χρηματοοικονομική εμπειρία που τώρα καθοδηγεί την οικονομική αντεπίθεση του Κρεμλίνου.

«Τώρα ο Ορέσκιν και οι συνεργάτες του ασχολούνται με το πώς θα παρακάμψουν τις κυρώσεις -και το κάνουν με μεγάλη επιτυχία», λέει ο Σεργκέι Γκούριεφ, οικονομολόγος που συμβούλευε την κυβέρνηση στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Πούτιν, αλλά αργότερα μετέβη στο Παρίσι, όπου ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα. «Όλα τα χρήματα που κερδίζονται πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση του πολέμου», προσθέτει. 

Η στρατηγική του Ορέσκιν βοήθησε το Κρεμλίνο να αποφύγει τη χειρότερη οικονομική ζημιά που φοβόταν όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά οι κυρώσεις. Οι  ειδικοί έχουν υποβαθμίσει στο μισό πλέον τις προβλέψεις τους για τη συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας φέτος. Το δε ρούβλι όχι μόνο έχει ανακτήσει τις πρώτες απώλειές του, αλλά είναι μεταξύ των νομισμάτων με τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ εισρέουν στη Ρωσία από τις πωλήσεις προϊόντων ενέργειας και άλλων αγαθών. 

Τι λέει ο ίδιος για το σύστημα «ρούβλια για φυσικό αέριο»

Αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εξάρτηση των Ευρωπαίων από τη ρωσική ενέργεια, το αίτημα για πληρωμές σε ρούβλια επέτρεψε στον Πούτιν να φαίνεται ότι αντεπιτίθεται στην αρχική επίθεση κυρώσεων. Τελικά ανάγκασε την ΕΕ να υποχωρήσει, καθώς οι περισσότεροι από τους μεγάλους καταναλωτές υπέγραψαν τους νέους όρους που περιελάμβαναν την απαίτηση ανοίγματος ειδικών λογαριασμών στην Gazprombank JSC, διατηρώντας τον δανειστή απαλλαγμένο από κυρώσεις.

«Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της χρήσης του συστήματος "ρούβλια για φυσικό αέριο" είναι για τη Ρωσία θετικό», δήλωσε ο ίδιος ο Ορέσκιν στο Bloomberg, ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει τον ρόλο που είχε στη διαμόρφωση αυτού του συστήματος.

Ο 40χρονος φέρεται να είναι και ένας από τους «ατακαδόρους» του Ρώσου προέδρου. Ενδεικτικά, λέγεται ότι είναι ο εμπνευστής μιας φράσης που ο Πούτιν επαναλαμβάνει ανά τακτά διαστήματα, περιγράφοντας την κατάσχεση των διεθνών αποθεμάτων της Ρωσίας ως «πραγματική στάση πληρωμών» των ΗΠΑ και της ΕΕ στις υποχρεώσεις τους έναντι της Ρωσίας. 

Επίσης, ο Ορέσκιν συμμετείχε στην εκπόνηση σχεδίων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ