Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρώπη: Πονοκέφαλος οι υψηλές θερμοκρασίες - Προειδοποιήσεις και ρεκόρ στις τιμές ενέργειας

Πηγή: AP

Μια ακόμη περίοδος υπερβολικής ζέστης και ξηρασίας που αναμένεται να σαρώσει την Ευρώπη ώθησε τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να εκδώσουν νέες προειδοποιήσεις για αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι τιμές ενέργειας χτυπούν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία στη Γαλλία έχει εκδώσει  πορτοκαλί προειδοποίηση για περιοχές του νότου, ενώ η Υπηρεσία Υγείας Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει θέσει όλες τις περιοχές σε επίπεδο συναγερμού ζέστης επιπέδου 3 από σήμερα το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου (13 Αυγούστου).

Τα κράτη σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες, με τη Γαλλία να καταγράφει τον ξηρότερο Ιούλιο που έχει δει ποτέ και την Αγγλία τον πιο ξηρό εδώ και σχεδόν 90 χρόνια.

Κίνδυνος για το εμπόριο η χαμηλή στάθμη του νερού στον Ρήνο

Τα επίπεδα των υδάτων στον ποταμό Ρήνο, μια ζωτική αρτηρία για τη μεταφορά εμπορευμάτων και βιομηχανικών αγαθών, είναι τόσο χαμηλά που το εμπόριο κινδυνεύει να σταματήσει σε ορισμένα τμήματα του ποταμού.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να πλήξουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία αυτή την εβδομάδα, με τις θερμοκρασίες στο Παρίσι να κορυφώνονται τους 34,5 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, σύμφωνα με τη Maxar Technologies.

Ο καύσωνας θα είναι λιγότερο έντονος από ό,τι νωρίτερα το καλοκαίρι, αλλά θα είναι πιο μακροχρόνιος, παραμένοντας μέχρι το τέλος της εβδομάδας στα νότια της χώρας, δήλωσε Γάλλος μετεωρολόγος.

Αν και οι θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πιθανό να φτάσουν τα επίπεδα ρεκόρ που καθορίστηκαν τον Ιούλιο, τα θερμόμετρα αναμένεται να φτάσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή στα νοτιοανατολικά, στο Λονδίνο, στα νοτιοδυτικά και στα ανατολικά και δυτικά Μίντλαντς, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας.

«Θυμηθείτε ότι η ζέστη μπορεί να έχει γρήγορο αντίκτυπο στην υγεία», δήλωσε ο Δρ Agostinho Sousa, επικεφαλής ακραίων γεγονότων και προστασίας της υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι -ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα - είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα».

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές ενέργειας 

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και τη Γερμανία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα, καθώς οι περιορισμοί που σχετίζονται με τον άνεμο και τη θερμότητα σε εργοστάσια άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας ενισχύουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο.

Αυτό θέτει τις προϋποθέσεις για έναν πιο δύσκολο χειμώνα, καθώς οι χώρες σπεύδουν να αποθηκεύσουν τα καύσιμα πριν φθάσουν οι κρύες ημέρες.

Η ζέστη θα αυξήσει τη ζήτηση για ψύξη, επιδεινώνοντας τις ήδη ξηρές συνθήκες που βλάπτουν τις καλλιέργειες και επιβάλλουν όρια στη χρήση του νερού.
Ο καιρός προκάλεσε επίσης πυρκαγιές κοντά στο Λονδίνο, αλλά και προειδοποιήσεις ότι οι σιδηροδρομικές γραμμές θα μπορούσαν να λυγίσουν, αναγκάζοντας τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και τη Γαλλία να λειτουργούν σε χαμηλά επίπεδα για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ