Νέα
  • ΓΔ: 1411.4 +0.52%
  • Τζίρος: 17,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία ζητά εξαίρεση του ΦΠΑ από την εισφορά για το φυσικό αέριο - «Οδηγός» για την Ευρώπη

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας σχετική άδεια για την εξαίρεση του ΦΠΑ από την εισφορά της νέας τιμής φυσικού αερίου και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της επιστολής του που δημοσίευσε το Reuters.

Η Γερμανία ουσιαστικά ζητά αλλαγή της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, η οποία θα δίνει σε όλα τα κράτη-μέλη την προσωρινή δυνατότητα να προβούν σε παρόμοιες κινήσεις.

Ο διαχειριστής της αγοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το ύψος της εισφοράς, την οποία επιβάλει το Βερολίνο σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου, προκειμένου να επιμεριστεί το επιπλέον κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου.

Η εισφορά αυτή, έχει ως στόχο να βοηθήσει την Uniper και άλλους εισαγωγείς φυσικού αερίου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές, εξαιτίας της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου, αλλά θα αυξήσει τις ήδη αυξημένες ενεργειακές τιμές, αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις για τους καταναλωτές.

«Ο ΦΠΑ στις εισφορές που επιβάλλει η κυβέρνηση ανεβάζει τις τιμές και συναντά όλο και περισσότερες αντιδράσεις από τον πληθυσμό, ιδίως στην τρέχουσα έκτακτη κατάσταση», ανέφερε στην επιστολή του ο Λίντνερ.

Η κυβέρνηση αναμένει μια εισφορά της τάξης του 1,5 λεπτού του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) από τους καταναλωτές, προκειμένου να πληρώσει το 90% του υψηλότερου κόστους χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τον ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα, η εισφορά θεωρείται συστατικό στοιχείο της συνολικής τιμής του φυσικού αερίου, γι' αυτό και η Γερμανία πρέπει να ζητήσει την άδεια των Βρυξελλών για να την καταργήσει.

Η Ρωσία από τα μέσα Ιουνίου έχει μειώσει δραστικά τις ροές αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και παρέχει σήμερα μόλις το 20% των συμφωνηθέντων ποσοτήτων, επικαλούμενη ελαττωματικό και καθυστερημένο εξοπλισμό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ