Νέα
  • ΓΔ: 816.68 -0.30%
  • Τζίρος: 44,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Η ύφεση είναι πλέον το βασικό σενάριο - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 βρίσκεται πλέον ο κίνδυνος της ύφεσης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετυείχαν σε έρευνα του Bllomberg.

H ενεργειακή κρίση απειλεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, που έχει φτάσει σε νούμερα - ρεκόρ και όπως εκτιμούν οι ειδικοί η πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΠΕ σε δύο συνεχόμενα τριμηνα έχει αυξηθεί στο 60% από το 45%, που ήταν σε προηγούμενη έρευνα, ενώ ήταν μόλις 20% πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Γερμανία από τη πλευρά της ειναι πιθανό να μείνει στάσιμη ήδη απ' αυτό το τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της είναι εκτεθειμένη στις προμήθειες του φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής πλήττει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του μπλοκ, ενώ οι ενεργειακές απειλές της Ρωσίας επιδεινώνουν το πρόβλημα στους τελευταίους μήνες. 

Παράλληλα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώθηκαν από τις έντονες ξηρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε πτώση της στάθμης των υδάτων σε ποτάμια της Ευρώπης.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 8% το 2022 -περίπου τέσσερις φορές ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- και 4% το 2023. Ωστόσο, η έρευνα προβλέπει ότι επιβραδύνεται προς τον στόχο του 2% το 2024.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο, όπως έκανε τον Ιούλιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ