Νέα
  • ΓΔ: 1011.09 -0.90%
  • Τζίρος: 50,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ντράγκι

Image | Πηγή: AP Images

Ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας στον πρώτην κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για να αντιμετωπίσει τη δίδυμη κρίση του κορονοϊού και της οικονομίας που πλήττει τη χώρα, την οποία ο Ντράγκι αποδέχθηκε, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Ο πρόεδρος δέχθηκε τον Ντράγκι στις 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) για να του ζητήσει να σχηματίσει μία κυβέρνηση υψηλού προφίλ, ελπίζοντας ότι θα έχει τη στήριξη μεγάλου εύρους του κομματικού φάσματος σε μία κατακερματισμένη Βουλή. 

Η κίνηση του Ματαρέλα εκδηλώνεται καθώς ναυάγησαν οι συζητήσεις που είχε για τη διάσωση του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντεαφήνοντάς τον με δύο επιλογές - πρόωρες εκλογές ή διαφορετικά μία κυβέρνηση τεχνοκρατών για να ξεπερασθούν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία. 

Ο πρόεδρος είπε ότι η διενέργεια εκλογών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα ήταν μία σοφή ενέργεια και προειδοποίησε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει αμέσως τα καθήκοντά της για να μη διακινδυνεύσει η χώρα να χάσει τα πάνω από 200 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν στηρίζει κυβέρνηση Ντράγκι

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Ντράγκι, που χαίρει μεγάλου σεβασμού, θα μπορέσει να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη, με το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή, το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων να αποκλείει αμέσως τη στήριξή του. 

Ο Ντράγκι πιστώνεται με το ότι  έβγαλε την Ευρωζώνη από το χείλος της κατάρρευσης το 2021, υποσχόμενος να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει ει ευρώ. 

Μείωση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς  ομολόγου μειώθηκε απότομα στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο εβδομάδων. Πριν από λίγο υποχωρούσε 9 μονάδες βάσης στο 0,56%, ενώ το spread του (σε σχέση με τους αντίστοιχους τίτλους της Γερμανίας) μειώθηκε στις 104 μονάδες βάσης (1,04 ποσοστιαίες μονάδες) από 113 μ.β. αργά την Τρίτη. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ