Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Φόροι και λιτότητα περιμένουν τους Βρετανούς - Φταίει το Brexit;

Brexit / Πηγή: AP
Brexit / Πηγή: AP

Είναι μία δύσκολη περίοδος για τον βρετανικό λαό: αυξανόμενο κόστος ζωής, πληθωρισμός σε υψηλό 40 ετών και γενικότερα μια οικονομική και πολιτική αστάθεια, που έχει οδηγήσει στην αλλαγή τριών πρωθυπουργών και τεσσάρων υπουργών Οικονομικών μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Ο καθένας τους- αν και στο ίδιο πολιτικό κόμμα- είχε διαφορετικές βλέψεις και αυτό φαίνεται.

Πριν από περίπου έναν μήνα, στον λεγόμενο μίνι-budget, οι Βρετανοί άκουγαν για μειώσεις φόρων, αύξηση του κρατικού δανεισμού και «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη». Τώρα όμως, μόλις τέσσερις ημέρες πριν την ανακοίνωση του προϋπολογισμού (autumn budget) στη Βουλή, ο βρετανικός λαός άκουσε αυτό που φοβόταν: «Όλοι θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερους φόρους».

Χαντ: «Όλοι θα  πληρώσουν  περισσότερο»

Στη σημερινή συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ προσπάθησε να καθησυχάσει τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αυξήσει τους φόρους και θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, αλλά μάλλον δεν πέτυχε απόλυτα τον σκοπό του. Ο υπουργός Οικονομικών, που ανέλαβε αυτή τη θέση μία εβδομάδα πριν την πτώση της προηγούμενης πρωθυπουργού Λιζ Τρας, είναι αλήθεια πως πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ήταν «απόλυτα ξεκάθαρος ότι οι φόροι θα αυξηθούν». Παράλληλα όμως δήλωσε ότι «ελπίζει ο κόσμος να δει ότι έχουμε σχέδιο» και υποσχέθηκε ότι «η ύφεση που ζούμε θα είναι όσο συντομότερη και επιφανειακότερη γίνεται».

Πολλά βρετανικά δηνμοσιεύματα αναφέρουν ότι οι 44 ημέρες της διακυβέρνησης Τρας επιβάρυναν το βρετανικό κράτος με περίπου 30 δισεκατομμύρια χρέος. Ο Βρετανός υπ.Οικονομικών παραδέχτηκε ότι «έγιναν λάθη στην ανακοίνωση του μίνι – προϋπολογισμού», αλλά «τα διόρθωσε τις πρώτες τρεις ημέρες, αφότου ανέλαβε». Αν και δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το οικονομικό πλάνο, οι περικοπές μάλλον βάζουν στο μικροσκόπιο τους δημόσιους φορείς. Το NHS (Δημόσιο Σύστημα Υγείας) και το εκπαιδευτικό σύστημα έχουν βιώσει ήδη μεγάλες περικοπές την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί. Αυτόν τον μήνα άλλωστε δόθηκε το πράσινο φως και από τους δύο κλάδους για ιστορικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Φταίει το Brexit για την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Εκτός συνέντευξης δεν έμεινε ούτετο Brexit, το οποίο, όπως λένε αναλυτές, είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» τα τελευταία χρόνια. Ο Τζέρεμι Χαντ επέλεξε να το υποβαθμίσει. Δεν δέχτηκε ότι το έχει κάνει την χώρα φτωχότερη, υποστηρίζοντας ότι το πλάνο ενός ανεξάρτητου Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να δώσει μια «τεράστια επιτυχία» για την χώρα, αλλά φταίει η πανδημία για την επιβράδυνση αυτής.

Στον αντίποδα και ακριβώς μετά την συνέντευξη του Τζέρεμι Χαντ, εμφανίστηκε η σκιώδης υπουργός οικονομικών Ρέιτσελ Ρίβς. Η ίδια επεσήμανε ότι πολλά από τα προβλήματα που βιώνει η χώρα είναι ακριβώς λόγω «της λάθος προσέγγισης που έχει η συντηρητική κυβέρνηση». Με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές του 2024 και με τις δημοσκοπήσεις να το δείχνουν με διαφορά νικητή, το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να παρουσιάσει τη δική του πρόταση. Όπως είπε η Ρέιτσελ Ριβς «οι αποφάσεις που θα πάρουμε ως Εργατικοί θα δημιουργήσουν ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα και θα φέρουν ανάπτυξη». Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξεδιπλώσει το πλάνο της από τώρα, μη δίνοντας ουσιαστικά ξεκάθαρες απαντήσεις για το θέμα.

Πηγή: DW

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ