Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Total: Βουτιά 66% στα κέρδη - Βαρύ το πλήγμα του κορονοϊού στις πετρελαϊκές

Total / Πηγή: AP
Total / Πηγή: AP

Αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία της Total είχε η κατάρρευση της τιμής του «μαύρου χρυσού» τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα καθαρά κέρδη του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού για το 2020 ανήλθαν σε 4,06 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις για κέρδη 3,86 δισ. δολαρίων, αλλά καταγράφοντας βουτιά της τάξεως του 66% σε σχέση με τα κέρδη ύψους 11,8 δισ. δολαρίων του 2019.

Τα καθαρά κέρδη του δ΄τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας επίσης τις εκτιμήσεις για κέρδη ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, ενώ οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει κατά 28% σε σχέση με πέρυσι.

Η κατάρρευση των τιμών στην αγορά εμπορευμάτων εξαιτίας της πανδημίας, είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστεί μεγάλο μέρος της κερδοφορίας μεγάλων παιχτών της αγοράς, οδηγώντας επακόλουθα και στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε το 60 δολάρια το βαρέλι

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Βρετανία η BP κατέγραψε πέρυσι τις πρώτες απώλειες εδώ και μία δεκαετία, ενώ η αμερικανική Exxon Mobil ανέφερε το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ζημιών. Απότομη μείωση κερδών κατέγραψε και η αγγλο-ολλανδική Royal Dutch Shell.

Η πλειοψηφία των εταιρειών εκτιμά ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τα μεγέθη τους και επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, ενώ η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ