Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΥΠΕΞ Κατάρ: Δεν πρέπει να σερνόμαστε στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε πως η χώρα του δεν θα πρέπει να σύρεται σ' ένα σκάνδαλο διαφθοράς για το οποίο διεξάγονται έρευνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απέρριψε ως «αβάσιμες» κατηγορίες για ανάμιξη της Ντόχα.

Το σκάνδαλο, το μεγαλύτερο που έχει συγκλονίσει την ΕΕ εδώ και δεκαετίες, αφορά υποψίες ότι το Κατάρ και το Μαρόκο δωροδόκησαν πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς βοηθούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να επηρεάσουν αποφάσεις στο κοινοβούλιο της ΕΕ.

«Ως Κράτος του Κατάρ, είμαστε 100% σίγουροι ότι αυτός ο συλλογισμός είναι αβάσιμος. Δεν είδαμε τίποτε (από τις βελγικές αρχές). Υπάρχει μια έρευνα που συνεχίζεται. Πρέπει να δούμε· πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει η έρευνα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι.

«Αυτό το πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει στην Ευρώπη, σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Είναι καλύτερα γι' αυτούς να κοιτάξουν το δικό τους θεσμό και να κάνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται απ' αυτούς και να μην σύρουν το όνομα της χώρας μας σε μια τέτοια κατάσταση», πρόσθεσε.

Το Κατάρ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη. Το Μαρόκο διαμαρτυρήθηκε για «δικαστική παρενόχληση» σχετικά με την έρευνα για διαφθορά, στο πλαίσιο της οποίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε τη Δευτέρα μια διαδικασία διάρκειας ενός μήνα για την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε πως το εν λόγω αραβικό κράτος του Κόλπου, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο εξαγωγούς αερίου, είναι «απογοητευμένο» και διαφωνεί με την ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναστολή κάθε νομοθετικού έργου που περιλαμβάνει το Κατάρ και την απαγόρευση της πρόσβασης εκπροσώπων του Κατάρ στα γραφεία του.

«Η δέσμευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται σε γεωπολιτικά ζητήματα, σε ενεργειακά ζητήματα, σε πολλά άλλα ζητήματα και αυτού του είδους οι αποφάσεις ... θα επηρεάσουν τη συζήτηση», δήλωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το Κατάρ, ένας μεγάλος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν θα πολιτικοποιήσει τις ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη που βασίζονται σε εμπορικές συμφωνίες με την κρατική εταιρεία QatarEnergy.

«Σύμφωνα με το ιστορικό μας, δεν έχουμε ποτέ παραλείψει οποιαδήποτε αποστολή, δεν έχουμε πολιτικοποιήσει ποτέ την ενέργειά μας ούτε εργαλειοποιήσει ως όπλο την ενέργειά μας για να απειλήσουμε οποιαδήποτε άλλη χώρα», τόνισε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ