Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Ακυρώθηκαν 1.316 πτήσεις λόγω της επταήμερης απεργίας

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Πορτογαλίας TAP Air Portugal ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση 1.316 πτήσεων ενόψει της επταήμερης απεργίας που έχουν προκηρύξει τα πληρώματα καμπίνας των αεροσκαφών της εταιρίας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά των περικοπών μισθών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των σχεδόν 1.000 μελών των πληρωμάτων καμπίνας της αεροπορικής εταιρίας τάχθηκε υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης από τις 25 έως τις 31 Ιανουαρίου, ελλείψει συμφωνίας με τη διοίκηση. Είχε προηγηθεί μια 48ωρη απεργία τον Δεκέμβριο που είχε προκαλέσει τότε την ακύρωση 360 πτήσεων και απώλειες 8 εκατ. ευρώ για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας.

Η διοίκηση της TAP Air Portugal αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «λυπάται βαθύτατα για την απόφαση (...) και τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει». Επισημαίνει ότι η ακύρωση 1.316 πτήσεων θα επηρεάσει 156.000 ταξιδιώτες, εκτιμώντας πως οι απώλειες θα ανέλθουν σε περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ.

Η αεροπορική εταιρία, της οποίας η εκ νέου ιδιωτικοποίηση προκαλεί το ενδιαφέρον του ομίλου Air France-KLM, αντιμετωπίζει δυσκολίες που αυξήθηκαν με την πανδημία της Covid-19.

Εθνικοποιήθηκε εκ νέου πλήρως το 2020, με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που επέβαλαν οι Βρυξέλλες. Ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το σχέδιο διάσωσης της TAP Air Portugal προέβλεπε μεταξύ άλλων, μείωση του εργατικού της δυναμικού, περικοπές μισθών, ακόμη και μείωση του στόλου της.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η TAP Air Portugal ήταν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης σε σχέση με την αποχώρηση της Αλεξάντρα Ρέις, μέλους του διοικητικού συμβουλίου, που εγκατέλειψε τον περασμένο Φεβρουάριο τον όμιλο, την εποχή που τελούσε υπό πλήρη αναδιάρθρωση, λαμβάνοντας αποζημίωση 500.000 ευρώ.

Η Ρέις που διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών μετά το τέλος των καθηκόντων της στην αεροπορική εταιρία TAP, υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή της κατόπιν αιτήματος του υπουργού Οικονομικών.

Μετά την αποχώρηση αυτή, ακολούθησε σειρά παραιτήσεων στους κόλπους της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, με σημαντικότερες αυτές του υπουργού Υποδομών, αρμόδιου για την TAP Air Portugal, Πέδρο Νούνο Σάντος, και του υφυπουργού του, Ούγκο Σάντος Μέντες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ