Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωβουλή: «Απαγορεύει» τα «παιχνίδια» των τραπεζών με crypto

Πηγή: Pixabay

Οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν απαγορευτικά υψηλά κεφάλαια για cryptοassets που κατέχουν, σύμφωνα με νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί αύριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την εφαρμογή κανόνων που έχουν απομείνει από τη Βασιλεία ΙΙΙ, στο οποίο έχουν ενταχθεί και άλλες διατάξεις μετά από συμβιβασμούς μεταξύ των κομμάτων.

Οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν υπερβολικά κεφάλαια

Μία τροπολογία προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν σταθμισμένα με τον κίνδυνο κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 1.250% της έκθεσής τους σε cryptoassets, ώστε να καλύπτουν μία πλήρη απώλεια της αξίας τους.

Αυτή η διάταξη είναι σύμφωνη με τις συστάσεις που έκανε η Επιτροπή Βασιλείας σε τραπεζικές εποπτικές Αρχές τον Δεκέμβριο.

Τι προβλέπεται για τις σκιώδεις τράπεζες

Με άλλη τροπολογία καθιερώνεται ο ορισμός του «σκιώδους τραπεζικού τομέα» - που περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα hedge funds και τα επενδυτικά funds – που αντιστοιχεί περίπου στο 50% του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και είναι κατά κανόνα λιγότερο ρυθμισμένος από τις τράπεζες.

Η τροπολογία αυτή απαιτεί από την Κομισιόν να δημοσιεύσει έκθεση έως τον Ιούνιο του 2023, με την οποία θα αναλύεται η πιθανότητα καθιέρωσης εποπτικών ορίων για την έκθεση των τραπεζών σε σκιώδεις τράπεζες.

Η καταλληλότητα των τραπεζικών στελεχών

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι η πολιτική αμοιβών των τραπεζών πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τα σχέδια μετάβασής τους για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κινδύνων διακυβέρνησης βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ένα νέο «κατάλληλο» καθεστώς για τον διορισμό τραπεζιτών, με το νομοσχέδιο να αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχουν στόχοι  για ένα διαχειριστικό σώμα των τραπεζών.

Τα τραπεζικά στελέχη πρέπει να είναι «επαρκώς διαφοροποιημένα όσον αφορά την ηλικία, το φύλο και το γεωγραφικό και το εκπαιδευτικό background», σύμφωνα με έκθεση του Jonas Fernandez, του μέλους της Επιτροπής που ηγείται των διαπραγματεύσεων για το νομοσχέδιο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ