Νέα
  • ΓΔ: 1480.8 -0.11%
  • Τζίρος: 33,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΒΑ: Ανακοινώνει τα σενάρια που θα «τρέξουν» τα stress test του 2023

Τα σενάρια και ειδικότερα τις μακροοικονομικές παραδοχές της πανευρωπαϊκής άσκησης άντοχης των stress test θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Bank Authority – EBA)

Βάσει αυτών των σεναρίων οι τράπεζες θα προετοιμάσουν τα υποδείγματα της άσκηση τα οποία θα υποβάλλουν τον Μάρτιο στην ΕΚΤ.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τρεις γύροι συζητήσεων επί των στοιχείων, τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο και μετά θα «τρέξει» η άσκηση.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 28 Ιουλίου, με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες να έχουν επιλεγεί από την ΕΚΤ, για την αναλυτική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress test.

Όπως σε κάθε stress test, έτσι και σ’ αυτό θα δοκιμαστούν οι αντοχές των τραπεζών με ορίζοντα ως το 2025 βάσει δύο σεναρίων – του βασικού και του δυσμενούς – με στοιχεία ισολογισμού μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Βέβαια οι τράπεζες του ευρωσυστήματος, βρίσκονται στην πραγματικότητα σε ένα διαρκές, πραγματικό …στρεσάρισμα από τις αρχές του 2020 λόγω της πανδημίας και του πολέμου της Ουκρανίας.

Διαβάστε και: Με αισιοδοξία ξεκινούν τα stress tests του 2023 για τις ελληνικές τράπεζες

Ιδιαίτερα δε οι ελληνικές τράπεζες που  έπρεπε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να «καθαρίσουν» από τα «κόκκινα» δάνεια και να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους.

Οι  μακροοικονομικες παραδοχες, με εξαίρεση ίσως τις τιμές των ακινήτων, μάλλον, είναι ήδη λίγο πολύ γνωστές στις τράπεζες που μπαίνουν στην άσκηση με σιγουριά.

Το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα

 Όπως έχει γράψει η «Η» το δυσμενές σενάριο για την Ελλάδα πάντως θα προβλέπει ύφεση της 4%-6%, πληθωρισμό άνω του 5%, ανεργία άνω του 15% και υποχώρηση των τιμών ακινήτων από 5%-10%.

Το δυσμενές σενάριο δεν αποτελεί πρόβλεψη αλλά έχει ως στόχο να εξετάσει τις αντοχές των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τοποθετεί την ανάπτυξη για το 2022 στο 6,2% και το 2023 στο 1,5% λόγο της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και της σημαντικής υποχώρησης του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επιπλέον, τόσο η δημοσιονομική πολιτική, όσο και η νομισματική πολιτική, αναμένεται να επιδράσουν συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα το 2023. Τα επόμενα έτη, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανακάμψει, φθάνοντας το 3% το 2024 και το 2,8% το 2025.

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, τον οποίο η ΕΚΤ προσπαθεί να τιθασεύσει, το 2022 διαμορφώθηκε στο 9,3% κατά μέσο όρο βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ενώ η ανεργία κινείται λίγο πάνω από το 11% (Οκτώβριος του 2022).

Οι τιμές των ακινήτων αποτελούν κρίσιμη παράμετρο και σε αυτά τα stress test καθώς τα ακίνητα αποτελούν σημαντικό μέρος του ενεργητικού των τραπεζών αλλά και βαρόμετρο για την οικονομία γενικότερα. 

Διαβάστε και: Τράπεζες: Κλείνουν το «πολιτικό μέτωπο» και στρέφουν το βλέμμα στα κρίσιμα stress test

Με δεδομένο μάλιστα ότι στην παρούσα φάση, λόγω πληθωρισμού, αυξημένου ενεργειακού κόστους, αύξησης επιτοκίων αυξάνονται οι κίνδυνοι στη στεγαστική πίστη (η ΕΒΑ  εδώ και μήνες έχει χτυπήσει καμπανάκι) ενώ πριν λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) που έχει τον δικό του ρόλο στην διεξαγωγή των stress test, σε report του συστήνει τη στενή παρακολούθηση του τομέα των εμπορικών ακίνητων καθώς υπάρχουν τρωτά σημεία που μπορούν να αποτελέσουν εστίες κινδύνου για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πέραν των κινδύνων που σχετίζονται με τον αυξημένο πληθωρισμό, την αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών περιορίζοντας τα περιθώρια αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου χρέους κλπ. ο ΕSRB υπογραμμίζει ότι :

Τα ‘τρωτά’ σημεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές αλλαγές περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο των οικονομικών πολιτικών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως τα αυστηρότερα πρότυπα δόμησης και τη στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Επιπλέον, η πανδημία του κορονοϊού έχει επιταχύνει τη ζήτηση για ευελιξία σε μισθωμένους χώρους γραφείων, καθώς τα μοντέλα απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας έχουν γίνει πιο διαδεδομένα».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ