Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Εκκληση των ΥΠΕΞ Γερμανίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας για αποστολή τανκς και πυρομαχικών

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυναν σήμερα έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν άρματα μάχης και πυρομαχικά, να τα προσφέρουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει ουδετερότητα, παρακαλώ επιλέξτε πλευρά», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπέρμποκ, επαναβεβαιώνοντας, από κοινού με τον κ. Μπλίνκεν, την προσήλωση των δύο χωρών στη στήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί».

«Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι. Κληθήκαμε να λάβουμε αποφάσεις που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ. Το πλαίσιό μας όμως είναι πάντα η προστασία του διεθνούς δικαίου - και αυτό περιλαμβάνει και την παράδοση όπλων», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ, σε συζήτηση - πάνελ για την Ουκρανία στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Αν δεν αποφασίζαμε να στηρίξουμε την Ουκρανία, θα είχαμε παντού Μπούτσα και Μαριούπολη», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη, αλλά σώζουμε ζωές και θα συνεχίσουμε μέχρις ότου επανέλθει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ουκρανία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι σημαίνει ειρήνη για αυτόν τον πόλεμο, η γερμανίδα υπουργός επισήμανε ότι, αν δεχτούμε η Ρωσία να πάρει ένα τμήμα της Κριμαίας, αυτό θα σήμαινε το τέλος του διεθνούς δικαίου και της παγκόσμιας τάξης, το τέλος της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο

«Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας επιτιθέμενος και ένα θύμα. Αν αποσύρει τα στρατεύματά της η Ρωσία, ο πόλεμος τελείωσε. Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, τελείωσε η Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι «όλοι έχουμε συμφέρον από μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», καθώς το αντίθετο θα είναι σε βάρος των συμφερόντων όλων στον κόσμο. Θα έχουμε ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας για έναν κόσμο με διενέξεις, προειδοποίησε και ανέφερε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η Ρωσία «δεν θα επαναλάβει την άσκηση».

Αναφερόμενος στη συνοχή της Συμμαχίας, η οποία όπως είπε ενισχύθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αμερικανός υπουργός είπε ότι «κανείς στον κόσμο δεν έχει κάνει περισσότερα από τον Πούτιν για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, διότι «οι Ουκρανοί πολεμούν για τη χώρα τους, το μέλλον τους και τα σπίτια τους, ενώ οι Ρώσοι όχι.

Καταβολή αποζημιώσεων, λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα ξεκαθάρισε από την πλευρά της Ουκρανίας ότι νίκη για τη χώρα του σημαίνει σε πρώτη φάση αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και σε επόμενο χρόνο καταβολή αποζημιώσεων, λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και τελικά αλλαγή της Ρωσίας.

«Ειρήνη και σταθερότητα θα υπάρξει μόνο όταν η Ρωσία δεν θα αποτελεί πλέον απειλή», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας μέχρι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «κυρώσεις, όπλα, χρήματα» και η προσήλωση των συμμάχων στη νίκη της Ουκρανίας.

Η ουδετερότητα δεν είναι επιλογή

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράδοση όπλων και την έλλειψη πυρομαχικών, η Αναλένα Μπέρμποκ εξήγησε ότι η Ευρώπη θεωρούσε ότι είχε τελειώσει με τον πόλεμο και δεν ήταν προετοιμασμένη για τέτοιας κλίμακας σύγκρουση.

«Η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη», τόνισε, για να διαβεβαιώσει ότι από τη μία πλευρά δημιουργείται μια συμμαχία με τις χώρες οι οποίες διαθέτουν τα κατάλληλα άρματα Leopard και από την άλλη δρομολογούνται νέες γραμμές παραγωγής πυρομαχικών.

«Υπάρχουν κάποιες χώρες που διαθέτουν πυρομαχικά για τα Gepard. Και κάποιες χώρες λένε ότι αυτός ο πόλεμος είναι ευρωπαϊκός και η Ευρώπη δεν έκανε τίποτε όταν χρειάζονταν βοήθεια. Κάποιες άλλες χώρες αντιλαμβάνονται ότι παραβιάζεται η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και επέλεξαν πλευρά.

Η ουδετερότητα δεν είναι επιλογή. Έτσι ενισχύεται ο επιτιθέμενος. Παρακαλώ, διαλέξτε πλευρά», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ. «Δεν υπάρχει ουδετερότητα. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεισφέρει μια χώρα, στο ανθρωπιστικό, οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και πολύτιμοι», συμφώνησε ο κ. Μπλίνκεν και διευκρίνισε ότι οι δημοκρατίες έχουν διαδικασίες και πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Το «ειρηνευτικό σχέδιο»

Αναφερόμενη στο «ειρηνευτικό σχέδιο» που προτίθεται να υποβάλει στα Ηνωμένα Έθνη η Κίνα, η Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για «καλό» στοιχείο, επισήμανε ωστόσο εμφατικά ότι κάποιες χώρες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «για κάποιο λόγο, για να κάνουν ό,τι χρειάζεται για τη διασφάλιση της ειρήνης».

Ο 'Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει αν στο περιθώριο της Διάσκεψης συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε στο Πεκίνο ότι δεν πρέπει να δώσει όπλα στη Ρωσία και να παραβιάσει τις κυρώσεις, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «σοβαρό πρόβλημα».

«Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι από τα δύο, αλλά προωθεί τη ρωσική προπαγάνδα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Κουλέμπα επιφυλάχθηκε να σχολιάσει το κινεζικό σχέδιο όταν αυτό θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ