Νέα
  • ΓΔ: 1419.11 -0.50%
  • Τζίρος: 61,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η «τρύπα δισεκατομμυρίων» αναβάλλει... τον προϋπολογισμό;

Για «τρύπα δισεκατομμυρίων» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung στο πρωτοσέλιδο άρθρο της και επισημαίνει ότι «ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ δεν μπορεί να καταρτίσει προϋπολογισμό, γιατί λείπει ένα γιγαντιαίο ποσό. Η κυβέρνηση δεν έχει κοινή στρατηγική για την επίλυση του προβλήματος».

ο σχόλιο της εφημερίδας του Μονάχου: «Οι κρίσεις δεν θα ξεπεραστούν ούτε το 2023, ωστόσο η χώρα διαθέτει πλέον δημοσιονομικό 'μαξιλάρι' και μηχανισμούς άμυνας, που χρηματοδοτούνται από κονδύλια σχεδόν μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ. Αντί να ζητούν όλο και περισσότερα, αντί να φτάνουν στα όρια της παρανομίας και να ανακατανέμουν κονδύλια εν κρυπτώ, τα υπουργεία θα έπρεπε να απορροφήσουν χρήματα που ήδη υπάρχουν. Πόσω μάλλον, όταν ο Κρίστιαν Λίντνερ δεν είναι εγκρατής από ιδιοτροπία, αλλά διότι αυτό επιβάλλουν το Σύνταγμα και οι Συνθήκες της ΕΕ. Για το 'φρένο του χρέους' και το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί κανείς να έχει όποια γνώμη θέλει, αλλά δεν μπορεί να τα αγνοεί, μόνο και μόνο για να κυβερνά πιο εύκολα».

«Αυτο-παράλυση του κυβερνητικού συνασπισμού» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Σπανίως ήταν τόσο δύσκολη όσο σήμερα η κατάρτιση του προϋπολογισμού. Οι κανόνες για το δημόσιο χρέος που προβλέπει το Σύνταγμα δεν μπορούν να ανασταλούν και πάλι, καθώς δεν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. Τα επιτόκια αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, κάτι που δεν αντισταθμίζεται από επιπλέον φορολογικά έσοδα. Η Μπούντεσβερ είναι σε οικτρή κατάσταση και μάλιστα σε εποχές διεθνοπολιτικών κινδύνων. Αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου απαιτούν περισσότερα χρήματα. Σαν να λέμε ότι 'όποιος στηρίζει αγορές τεθωρακισμένων, θα πρέπει να στηρίξει και τη φεμινιστική διάσταση της αναπτυξιακής πολιτικής'. Όλα μαζί δεν γίνονται όμως χωρίς να αυξηθούν οι φόροι ή να περικοπούν οι ακριβές επιδοτήσεις»

Επιφυλάξεις για τους χειρισμούς Λίντνερ εκφράζει η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger: «Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών- μάλλον όχι εντελώς άδικα- ότι λειτουργεί λιγότερο ως ειλικρινής διαμεσολαβητής και περισσότερο ως πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP). Ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για τα παιδιά; Δεν υπάρχουν λεφτά. Επιπλέον χρηματοδότηση για ασφάλιση ασθενείας και χρονίων νοσημάτων; Δεν υπάρχουν λεφτά. Περισσότερα χρήματα για την Μπούντεσβερ; Ναι, αλλά υπό όρους. Διάχυτη είναι η υποψία ότι ο Λίντνερ προσποιείται τον πένητα, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του για φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων».

Πηγή: DW

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ