Νέα
  • ΓΔ: 1412.77 -0.03%
  • Τζίρος: 22,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Πώς αντιδρούν οι αγορές στο θετικό βήμα για το χρέος των ΗΠΑ - «Μαγνήτης» ο ΟΠΕΚ

Πηγή: AP

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα το πρωί, καθώς η πρόοδος που επιτεύχθη στη συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ και η επέκταση της εργοστασιακής δραστηριότητας στην Κίνα επισκίασαν τις έντονες ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης.

Το West Texas Intermediate σκαρφάλωσε πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις είχε περίπου 6% απώλειες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο του αμερικανικού χρέους και μένει πλέον να υιοθετηθεί από τη Γερουσία, που καλείται να ψηφίσει το ταχύτερο για να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμών. 

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικό χρέος: Η συμφωνία πέρασε το πρώτο στάδιο-κλειδί - Τι ακολουθεί

Παράλληλα, ιδιωτική έρευνα έδειξε μικρή επέκταση της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας τον Μάιο, μια βελτίωση-έκπληξη που έρχεται σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία τηςκυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 48,8 μονάδες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της Caixin Manufacturing έδειξε 50,9 μονάδες τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 50,3 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες σηματοδοτεί συρρίκνωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα βλέμματα στον ΟΠΕΚ+

Οι traders έχουν πλέον στραμμένα τα βλέμματα στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, όπου θα συζητηθεί η πολιτική που θα ακολουθήσουν στην παραγωγή πετρελαίου. Οι ανθεκτικές ρωσικές εξαγωγές και η νομισματική σύσφιξη από την Fed είναι βασικοί λόγοι που τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν υποχωρήσει περίπου 15% φέτος.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στις 2 Απριλίου να αυξήσει τις περικοπές στην παραγωγή αργού πετρελαίου στα 3,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ή στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης, αφού αρκετά μέλη δεσμεύτηκαν για μονομερείς περικοπές.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση συνέβαλε στην άνοδο των τιμών κατά περίπου 9 δολάρια το βαρέλι, σε επίπεδα άνω των 87 δολαρίων/βαρέλι, τις ημέρες που ακολούθησαν, αλλά έκτοτε οι τιμές του Brent έχασαν αυτά τα κέρδη.

«Το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον πραγματικά διαμορφώνει το κλίμα», δήλωσε ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ Group Holdings Ltd. «Οτιδήποτε προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας ότι η ζήτηση μπορεί να μην είναι όσο αδύναμη αναμένεται, θα θεωρηθεί θετικό».

Αμερικανικά αποθέματα αργού

Η πρόοδος στη συμφωνία για το αμερικανικό χρέος αντιστάθμισε επίσης τις ενδείξεις διόγκωσης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 5,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα και αν αυτό επιβεβαιώθεί από τα επίσημα στοιχεία, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο.

Aύξηση παραγωγής

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο στα 12,696 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία COVID-19 άρχισε να αποδεκατίζει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας, όπως έδειξαν την Τετάρτη τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ