Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΗΕ: Επιχειρεί να σώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά με «αμοιβαία επωφελή» πρόταση

Την έναρξη προετοιμασίας για τη διέλευση ρωσικής αμμωνίας μέσω της Ουκρανίας πρότεινε ο ΟΗΕ στο Κίεβο, τη Μόσχα και την Αγκυρα, προσπαθώντας να διασώσει τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Καθώς θα αρχίζει η προετοιμασία αυτή, ο ΟΗΕ θέλει να διεξαχθούν παράλληλα συζητήσεις για διεύρυνση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών, η οποία επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ώστε να ενταχθούν σε αυτή περισσότερα ουκρανικά λιμάνια και εμπορεύματα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η Ρωσία συμφώνησε τον Μάιο σε μία δίμηνη παράταση της συμφωνίας, αλλά προειδοποίησε ότι θα τερματισθεί αν δεν ξεπερασθούν τα εμπόδια για τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Η Ρωσία δεν έχει απαντήσει ακόμη

Η Ουκρανία και η Τουρκία αποδέχθηκαν τη νέα πρόταση του ΟΗΕ, εκφράζοντας την πρόθεση να βελτιώσουν τη λειτουργία του εξαγωγικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Ρωσία δεν έχει δώσει ακόμη τη δική της απάντηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, απάντησε σε σχετική ερώτηση του Reuters, ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ο ΟΗΕ και η Τουρκία είχαν μεσολαβήσει τον περασμένο Ιούλιο στη συμφωνία Μόσχας και Κίεβου για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας για να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια διατροφική κρίση που εντάθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές, ο ΟΗΕ έκανε «επίσημη έκκληση στους ηγέτες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας με πρόταση για ένα συγκεκριμένο αμοιβαία επωφελή αλγόριθμο για τη δραστική βελτίωση» του διαδρόμου για τα σιτηρά.

«Η Ουκρανία και η Τουρκία επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να επεξεργασθούν τον αλγόριθμο που πρότεινε ο γενικός γραμματέας. Η Ρωσία δεν είχε δώσει έως την Τρίτη τη συγκατάθεσή της, παρά την ύπαρξη ευνοϊκών θέσεων στον αλγόριθμο», πρόσθεσαν οι πηγές.

Η αντιπαράθεση Κίεβου και Μόσχας

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι από τα μέσα Απριλίου η Ρωσία έχει περιορίσει αναίτια τις εργασίες για τη συμφωνία εξαγωγών σιτηρών.

Η Ρωσία το έχει αρνηθεί αυτό και κάλεσε όλες τις πλευρές να ξεμπλοκάρουν τη διέλευση αμμωνίας από το ουκρανικό λιμάνι Pivdennyi κοντά στην Οδησσό, η οποία είχε σταματήσει μετά τη ρωσική εισβολή πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μπλοκάρει όλη τη δραστηριότητα στο λιμάνι αυτό, με 1,5 εκατ. τόνους αγροτικών προϊόντων να μένουν εκεί χωρίς να μπορούν να μεταφερθούν.

Οι ουκρανικές Αρχές ανέφεραν ότι θα χρειάζονταν περίπου 30 ημέρες για να ετοιμασθεί ο αγωγός για τη διοχέτευση ξανά της αμμωνίας. Ο αναπληρωτής υπουργός ανασυγκρότησης της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι το Κίεβο ζητά εγγυήσεις από τη Μόσχα και τον ΟΗΕ πως η συμφωνία για τα σιτηρά θα λειτουργήσει κανονικά αν η Ουκρανία επιτρέψει στη Ρωσία τις εξαγωγές αμμωνίας μέσω του αγωγού.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι το Κίεβο θα εξέταζε να επιτρέψει τη διέλευση ρωσικής αμμωνίας από έδαφός της για εξαγωγές με τον όρο ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών θα περιλάβει περισσότερα ουκρανικά λιμάνια και ένα μεγαλύτερο φάσμα εμπορευμάτων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ