Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Inditex: Η έκρηξη πωλήσεων στα Zara, εκτόξευσε τα κέρδη πάνω από 1,1 δισ.

Πηγή: AP

Τα καταστήματα Zara σημειώνουν «τρελές» πωλήσεις, γεγονός που έφερε εκτόξευση στα τριμηνιαία κέρδη της Inditex. Ο ισπανικός όμιλος ένδυσης, που έχει στην ιδιοκτησία του τις εταιρείες Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear, ανακοίνωσε σήμερα αύξηση 54% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, καθώς οι πωλήσεις διατηρήθηκαν σε υψηλό ρυθμό μετά από ένα ισχυρό 2022, όταν ξεπέρασε τους άλλους λιανοπωλητές κατά τη διάρκεια της κρίσης του κόστους ζωής.

Η μεγαλύτερη  αλυσίδα fast fashion στον κόσμο ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,16 δισ. ευρώ για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών για 980 εκατ. ευρώ, σε δημοσκόπηση της Refinitiv.

Η κεφαλαιοποίηση της Inditex ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Πλέον ο όμιλος ντιμετωπίζει την πρόκληση να διατηρήσει τις τιμές ανταγωνιστικές παρά τις πιέσεις κόστους, όπως η αύξηση κατά 20% των μέσων μισθών των εργαζομένων στα καταστήματα στην Ισπανία.

Οι πωλήσεις εντός των καταστημάτων, αλλά και στο διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 13% στα 7,6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, πιο αργά από ό,τι τις πρώτες έξι εβδομάδες του οικονομικού έτους 2023. Η ανταγωνίστρια H&M αντιμετωπίζει δυσκολίες να την ανταγωνιστεί, καθώς οι αγοραστές επηρεάζονται από την κρίση του κόστους ζωής. Οι πωλήσεις της H&M είχαν επίσης πληγεί από τις κακές καιρικές συνθήκες στην εγχώρια αγορά της.

Ακριβότερα εκτός ευρωζώνης έως και 91%

Η Inditex, στην οποία ανήκουν επίσης η Pull&Bear και η Massimo Dutti, είχε δηλώσει ότι οι πωλήσεις της μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 13ης Μαρτίου ήταν αυξημένες κατά 17,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, εξαιρουμένης της δραστηριότητάς της στη Ρωσία.

Μέρος της στρατηγικής της Inditex είναι η διατήρηση υψηλότερων τιμών εκτός της Ευρωζώνης. Σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό ή η Σαουδική Αραβία ορισμένα ρούχα είναι έως και 91% ακριβότερα από ό,τι στην εγχώρια αγορά της. Η χαμηλότερη ζήτηση στις ΗΠΑ που προκαλείται από ένα σκληρότερο μακροοικονομικό περιβάλλον έχει αντισταθμιστεί από πωλήσεις που επηρεάζονται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ