Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Adidas, Gap, Lidl, Primark - Πώς τα απόβλητα δυτικών brands αρρωσταίνουν εργάτες στην Καμπότζη (Εκθεση)

Πηγή: AP

Απόβλητα που συνδέονται με τουλάχιστον 19 πασίγνωστα δυτικά brands, συμπεριλαμβανομένων της Adidas και της Walmart, χρησιμοποιούνται σε καμίνια εργοστασίων παραγωγής τούβλων στην Καμπότζη με αποτέλεσματα εργαζόμενοι να αρρωσταίνουν καθώς εκτίθενται σε τοξικές ουσίες, σύμφωνα με έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα. 

Η έκθεση της μκο LICADHO βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν έπειτα από επισκέψεις σε 21 εργοστάσια τούβλων στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πεν και στη γειτονική επαρχία Καντάλ, την περίοδο Απρίλιος - Σεπτέμβριος 2023, καθώς και σε συνεντεύξεις με νυν και πρώην εργαζόμενους.

Η LICADHO διαπίστωσε ότι σε επτά εργοστάσια καίγονταν προκαταναλωτικά* απόβλητα ενδυμάτων, όπως υφάσματα, πλαστικά , καουτσούκ. Οπως αναφέρει η έκθεση, τα εργοστάσια έκαιγαν τα απόβλητα ενδυμάτων για εξοικονόμηση κόστους καυσίμων.

«Αρκετοί εργαζόμενοι ανέφεραν ότι η καύση αποβλήτων ενδυμάτων τούς προκαλούσε πονοκεφάλους και αναπνευστικά προβλήματα- μια άλλη εργαζόμενη ανέφερε ότι αισθανόταν ιδιαίτερα άσχημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με το Reuters, εταιρείες όπως η Primark και η Lidl, δήλωσαν ότι διερευνούν το θέμα.

Πηγή: AP

Εργαζόμενοι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες ουσίες

Η καύση των απορριμμάτων ενδυμάτων μπορεί να απελευθερώσει ουσίες τοξικές για τον άνθρωπο, εάν οι συνθήκες καύσης δεν είναι οι σωστές, ενώ οι στάχτες πιθανόν να περιέχουν υψηλά επίπεδα ρύπων, σύμφωνα με εσωτερική μελέτη του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη το 2020, που μέτρησε τις εκπομπές από τους αποτεφρωτήρες εργοστασίων ενδυμάτων στην Καμπότζη.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι ουσίες αυτές περιλαμβάνουν διοξίνες, μια οικογένεια χημικών ουσιών εξαιρετικά ύποπτη για καρκινογενέσεις. Το UNDP αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.

Μια ξεχωριστή έκθεση το 2018 από ακαδημαϊκούς του Ηνωμένου Βασιλείου στο Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ανέφερε ότι τα απορρίμματα ρούχων συχνά περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως χλωρίνη χλωρίνη, φορμαλδεΰδη και αμμωνία, καθώς και βαρέα μέταλλα, PVC και ρητίνες που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες βαφής και εκτύπωσης.

Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια τούβλων ανέφεραν τακτικές ημικρανίες, ρινορραγίες και άλλες ασθένειες, σύμφωνα με την έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πώς αντιδρούν τα brands

Τα εμπορικά σήματα που κατονομάζονται στην έκθεση LICADHO είναι τα εξής: Adidas, C&A, Cropp and Sinsay της LPP, Disney, Gap, Old Navy, Athleta, Karbon, Kiabi, Lululemon Athletica, Lupilu της Lidl Stiftung & Co, No Boundaries της Walmart, Primark, Reebok, Sweaty Betty, Tilley Endurables, Under Armour και Venus Fashion.

Η Adidas, η οποία προμηθεύεται προϊόντα της από 16 εργοστάσια στην Καμπότζη, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με την Αdidas και τις περιβαλλοντικές πολιτικές της στην Καμπότζη, όλα τα απόβλητα από τους προμηθευτές ενδυμάτων πρέπει να διατίθενται, είτε σε εγκεκριμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, το οποίο είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και διαθέτει ελέγχους ποιότητας αέρα, είτε σε κέντρα ανακύκλωσης με κυβερνητική άδεια.

Η Lidl δήλωσε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις συνθήκες που ανέφερε η LICADHO και ότι έχει ξεκινήσει έρευνες, αλλά δεν μπορούσε να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες.

Η LPP δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι τα υφασμάτινα απόβλητά της καίγονταν σε κλιβάνους τούβλων και πως επικοινώνησε με τους αντιπροσώπους της που είναι υπεύθυνοι στην Καμπότζη. Η LPP ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζει να πραγματοιποιήσει «ημέρα ευαισθητοποίησης» στις αρχές του 2024 για τους αντιπροσώπους και τα εργοστάσιά της στην Καμπότζη, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των αποβλήτων.

Η Primark, η οποία προμηθεύεται προϊόντα από 20 εργοστάσια στην Καμπότζη, δήλωσε ότι διερευνά το θέμα.

Η Sweaty Betty δεν σχολίασε τα συγκεκριμένα ευρήματα, αλλά δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τους προμηθευτές της για να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με τον περιβαλλοντικό της κώδικα δεοντολογίας.

Η Tilley Endurables δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» για τα ευρήματα και ότι συνεργάζεται μόνο με εργοστάσια που έχουν περάσει από ελέγχους.

Η Tilley δήλωσε ότι το εργοστάσιο που παρήγαγε τα είδη της είχε ελεγχθεί από το World Responsible Accredited Production (WRAP) και είχε δεσμευτεί να διασφαλίσει τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων με βάση τους τοπικούς νόμους και τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Η Tilley ανέφερε ότι έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε, διαπίστωσε ότι το εργοστάσιο χρησιμοποιεί μια εταιρεία απομάκρυνσης αποβλήτων, η οποία διαθέτει άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Καμπότζης και δεν η εταρεία δεν έχει εικόνα τι συμβαίνει μετά τη συλλογή των αποβλήτων.

*Προκαταναλωτικά απόβλητα: Τα απόβλητα πριν από την κατανάλωση περιλαμβάνουν δευτερογενή υλικά από βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας, ινών και βαμβακιού. Αυτά τα προϊόντα επαναπροορίζονται για άλλες βιομηχανίες, π.χ. έπιπλα, στρώματα, χονδροειδείς νήματα, οικιακές κατασκευές, αυτοκίνητα, χαρτί και ένδυση

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ