Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Λίθιο: «Θησαυρός» 540 δισ. στην Καλιφόρνια - Θα μπορούσε να καλύψει τις ΗΠΑ για δεκαετίες

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: AP

Το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο ανακαλύφθηκε στον βυθό της λίμνης Σάλτον στην Καλιφόρνια και η αξία του μπορεί να φθάσει και τα 540 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα κάλυπτε τις ανάγκες της Αμερικής για τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τον βυθό της λίμνης μπορεί να γίνει εξόρυξη 18 εκατομμυρίων τόνων λιθίου!

Στην πορεία των ετών το λίθιο εξελίχθηκε σε απαραίτητο στοιχείο στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, είναι βασική πρώτη ύλη των επαναφορτιζόμενων μπαταριών, που τροφοδοτούν μεταξύ άλλων και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η παραγωγή κινητών τηλεφώνων αλλά και πάνελ ηλιακής ενέργειας, επίσης απαιτεί μεγάλες ποσότητες λιθίου.

Διαβάστε επίσης: Λίθιο, ο νέος «χρυσός»: Η Βολιβία υπογράφει συμφωνία με δημόσια επιχείρηση της Ρωσίας

Χωρίς αρκετό λίθιο η προσπάθεια του κόσμου να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έχει πολλά εμπόδια.

Σε πρόσφατη έκθεση, ο Jeff Marootian από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, είχε τονίσει: «Το λίθιο είναι ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα και την επίτευξη των στόχων του προέδρου Μπάιντεν για υιοθέτηση κατά 50% ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2030».

«Πρόβλημα» η Κίνα

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι σήμερα η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή λιθίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας χρηματοδοτεί τις έρευνες για κοιτάσματα λιθίου εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, χορήγησε επιχορήγηση ύψους 14,9 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία Berkshire Hathaway Energy του Γουόρεν Μπάφετ για τις μελέτες στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Η «Σαουδική Αραβία του λιθίου»

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsome, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη περιοχή «Σαουδική Αραβία του λιθίου».

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι κάτω από τη λίμνη Σάλτον υπάρχει λίθιο αρκετό για μπαταρίες που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 375 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα (EV).

Οι εκτιμώμενοι 18 εκατομμύρια τόνοι λιθίου θα θέσουν την Αμερική σταθερά σε τροχιά πρωτιάς όσον αφορά τον εφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς. Μπορούν επίσης να εκτοξεύσουν την παραγωγή ηλεκτρικών και ηλιακών συσκευών και οι ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μία πρωτοφανή ενεργειακή ανεξαρτησία.

Εάν το λίθιο που έχει εντοπιστεί στην περιοχή της Σάλτον μπορεί να συλλεχθεί και να διατεθεί στην αγορά, η Αμερική δεν θα εξαρτάται από τη Σαουδική Αραβία και τη Κίνα για την κάλυψη των αναγκών της. Θα είναι πλουσιότερη χώρα, καθώς η αξία του λιθίου υπολογίζεται σε 29.000 δολάρια ανά τόνο. Αυτό σημαίνει ότι 18 εκατομμύρια τόνοι λιθίου αξίζουν 540 δισ. δολάρια.

Μια σύμπραξη μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και του Γουόρεν Μπάφετ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αμερικανική παραγωγή λιθίου και την κερδοφορία της βιομηχανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Berkshire Hathaway Energy εργάζεται σκληρά. Η εταιρεία διαχειρίζεται 10 από τους γεωθερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της λίμνης Σάλτον.

Εκτός από την Berkshire, και οι εταιρείες EnergySource και Controlled Thermal Resources δραστηριοποιούνται επίσης στην περιοχή. Εάν η Αμερική γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή λιθίου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έκρηξη επιχειρήσεων που έχουν ως βάση το λίθιο που θα πρόσθεταν δισεκατομμύρια ή και τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην οικονομία των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Benzinga

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ