Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία προς ΗΠΑ: Οι S-400 δε θα ενσωματωθούν στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ

Κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 είναι έτοιμες να επιβάλουν οι ΗΠΑ
Πηγή: APImages

Προσπάθεια αναδίπλωσης αναφορικά με το πυραυλικό σύστημα S-400 επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία στην κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων της με τις ΗΠΑ. Η απόκτηση και ενεργοποίηση του ρωσικής κατασκευής συστήματος από την Άγκυρα αποτελεί το νούμερο ένα ακανθώδες ζήτημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις οδηγώντας την Ουάσιγκτον στην επιβολή κυρώσεων κατά της γείτονα. H νέα αμερικανική διοίκηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στο θέμα αυτό ζητώντας από την Τουρκία να εγκαταλείψει άμεσα το ρωσικό σύστημα αεράμυνας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, παρά τις αρχικές τοποθετήσεις του, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στην αγορά των S-400, διαβεβαιώνει τώρα τις ΗΠΑ ότι το πυραυλικό σύστημα δε θα ενσωματωθεί στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να το εγκαταλείψει. Ο στενότερος συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Bloomberg, προσπαθεί να καθησυχάσει την Ουάσιγκτον, η οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το ρωσικό σύστημα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν επανέλαβε πως τα βασικότερα θέματα, που διχάζουν την Τουρκία και τις ΗΠΑ, εκτός των S-400, είναι η στήριξη που παρέχει η Ουάσιγτον στους Κούρδους, οι κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και το γεγονός ότι επιτρέπεται η παραμονή του ηγέτη του Φατουλάχ Γκιουλέν σε αμερικανικό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αφού επισήμανε πως μέχρι στιγμής δε σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος στα θέματα αυτά, τόνισε πως τα συγκεκριμένα προβλήματα αποτελούν την καρδιά των ανησυχιών εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας. «Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ είναι το πόσο ζωτική σημασία έχουν τα θέματα αυτά για μας».

Εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έλαβε την απόφαση σχετικά με τους S-400 σε μια νύχτα, όπως είπε, ανέφερε: «Οι S-400, που διαθέτουμε δε θα ενσωματωθούν στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό δεν θα είναι σε θέση να αποτελέσουν απειλή στο συμμαχικό αμυντικό σύστημα».

Σε ερώτηση για τη δεύτερη παράδοση των πυραύλων S-400 στην Άγκυρα, απάντησε ότι η διαδικασία σχετικά «με την πρώτη συμφωνία συνεχίζεται και όλα είναι κομμάτι της ίδιας διαδικασίας. Λειτουργεί η σχετική διαδικασία αναφορικά με την εφαρμογή της ίδιας συμφωνίας σε διάφορα στάδια».

Ανέφερε μάλιστα, πως η Τουρκία εκτός από το αμερικανικής κατασκευής αντιεροπορικό σύστημα Ρatriot θέλει να αγοράσει και πυραύλους SAMP/T, που κατασκευάστηκαν σε συνεργασία Γαλλίας-Ιταλίας αλλά «η Γαλλία με πρόσχημα τη Συρία αποφάσισε να εμποδίσει την διαδικασία. Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τη Γαλλία προκειμένου να επιταχύνουμε την διαδικασία. Εμείς δεν κλείνουμε τις πόρτες στις επιλογές».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ