Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: 18 χώρες θα αναποκριθούν το 2024 στον στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες - Και η Ελλάδα

Πηγή: AP Photo

Δεκαοκτώ από τις 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν το στόχο του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους για αμυντικές δαπάνες κατά το 2024, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Περιμένω ότι 18 σύμμαχοι θα δαπανήσουν φέτος για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ τους», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να καταγράψουν φέτος ακόμη ένα έτος ρεκόρ καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας εισέρχεται στο τρίτο έτος του.

Μια «άνευ προηγουμένου» αύξηση κατά 11% των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ καταγράφηκε την περασμένη χρονιά, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν φέτος συνολικά 380 δισεκ. δολάρια για την άμυνα, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας. Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει από το 2006 να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, όμως λίγα μόνο επιτύγχαναν αυτό το στόχο.

Το Βερολίνο θα επιτύχει το στόχο του 2% φέτος για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το 2023, ένδεκα σύμμαχοι αναμενόταν να ανταποκριθούν στο στόχο του 2%, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ - η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Βρετανία και η Σλοβακία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ