Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θα τετραπλασιάσουν τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσει ευρύτερους δασμούς σε διάφορες κατηγορίες κινεζικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων «πράσινων» προϊόντων, όπως ηλιακά πάνελ και μπαταρίες, ιατρικά προϊόντα, και ειδικότερα θα επιβάλει αύξηση των δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα από 25% σε 100%.

Οι φήμες κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά αργά την Πέμπτη ότι οι δασμοί θα επεκταθούν έπειτα από πολυετή αναθεώρηση των "της τροπολογίας 301" που είχε εφαρμοστεί για δασμούς από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι δασμοί αυτοί όχι απλώς θα παραταθούν, αλλά θα επεκταθούν, με τους δασμούς στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα να τετραπλασιάζονται από τα προηγούμενα επίπεδα.

Επί του παρόντος, όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα υπόκεινται σε δασμό 25% όταν εισάγονται στις ΗΠΑ, επιπλέον του πρόσθετου δασμού 2,5% που υπόκεινται όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό, συνολικά 27,5%. Αυτός ο μεγάλος δασμός είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των κινεζικών αυτοκινήτων από την αγορά των ΗΠΑ, καθώς είναι ευκολότερο να εξάγονται πρώτα σε χώρες με χαμηλότερους δασμούς.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι απίστευτα προσιτά, ακόμη και ένας δασμός 25% θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανταγωνιστικές τιμές. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούσαν αναπόφευκτο ότι τελικά τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έβρισκαν το δρόμο τους για να πωλούνται στις ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε επίσης ότι ο δασμός του 25% δεν θα ήταν αρκετός για να αποτρέψει την προέλαση, και αποφάσισε να τον τετραπλασιάσει στο 100%, πράγμα που σημαίνει ότι τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πωλούνται ουσιαστικά σε διπλάσια τιμή από ό,τι θα πωλούνταν διαφορετικά αν έφταναν στις ΗΠΑ. Αν και αυτό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει, αναμένεται ανακοίνωση σχετικά με τους νέους δασμούς την Τρίτη.

Η επιβολή δασμών έχει ζητηθεί από διάφορους φορείς στις ΗΠΑ (και την Ευρώπη), καθώς η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ