Νέα
  • ΓΔ: 1448.25 +0.09%
  • Τζίρος: 6,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματούχοι ΗΠΑ: Οι Χούθι αναζητούν συνεργασίες για περισσότερα χτυπήματα στη θάλασσα

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που με τις επιθέσεις τους επηρέασαν τουλάχιστον 65 χώρες και ανάγκασαν τουλάχιστον 29 μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, επιδιώκουν διεθνείς συνεργασίες με άλλες ομάδες μαχητών στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για να διαταράξουν περισσότερο την παγκόσμια ναυτιλία και να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς.

Οι προσπάθειες αυτές έχουν ήδη αποφέρει αποτελέσματα μέσω μιας πιθανής συμφωνίας με την ισλαμιστική ανταρτική ομάδα al-Shabab στη Σομαλία, σύμφωνα με τους ίδιους ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής άμυνας που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η ώθηση των Χούθι είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της επιθυμίας της ομάδας να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη σε όλο τον κόσμο και να αποδείξει ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, είπαν οι αξιωματούχοι. Είναι πιο πιθανό να πρόκειται για μια ευκαιριακή σύμπραξη παρά για αποτέλεσμα ιδεολογικών κοινών σημείων μεταξύ των δύο ομάδων, είπαν οι αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι οι Χούθι επιδιώκουν νασυνεργαστούν και με άλλες εξτρεμιστικές  εκτός από την al-Shabab, αλλά δεν έχει ακόμα σαφή εικόνα για τις εξελίξεις. Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία με τη σομαλική μαχητική ομάδα, επικαλούμενοι την ανάγκη προστασίας των πηγών και των μεθόδων πληροφοριών.

Οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησαν σε μείωση κατά 90% της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω της περιοχής μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην πρώτη επίσημη εκτίμησή τους για τον οικονομικό αντίκτυπο της εκστρατείας των ανταρτών.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ