Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κρίση στην Ουκρανία: Το plan B των ΗΠΑ για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σε εντατικές συνομιλίες με ενεργειακούς κολοσσούς βρίσκεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο (plan B) για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει και δεύτερη φορά στην Ουκρανία.

«Αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό της Ευρώπης καθώς οι ρωσικοί αγωγοί περνούν από την επικράτεια του Κιέβου», αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και πηγές των πετρελαϊκών εταιρειών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες,  ανησυχούν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης στη χώρα στην οποία εισέβαλε το 2014. Η Ρωσία από τη πλευρά της, αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και οι κυρώσεις των ΗΠΑ για οποιαδήποτε σύγκρουση θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτόν τον εφοδιασμό.

Οποιαδήποτε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, πλήττοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι τιμές - ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξήσει τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών, καθώς και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και έχουν πυροδοτήσει διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, αξιωματούχοι του State Department προσέγγισαν τις εταιρείες για να ρωτήσουν από πού θα μπορούσαν να προέλθουν πρόσθετες προμήθειες εφόσον χρειαστούν.

Οι εταιρείες φέρεται να είπαν στους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι οι παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου είναι περιορισμένες και ότι υπάρχει λίγο διαθέσιμο φυσικό αέριο για να αντικαταστήσει τις μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία.

«Συζητήσαμε μια σειρά από απρόοπτα και έχουμε μιλήσει για όλα όσα κάνουμε με τους εταίρους και τους συμμάχους μας στα εθνικά κράτη», είπε η πηγή.

«Το κάναμε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά το κάναμε και με εταιρείες ενέργειας.

Είναι ακριβές να πούμε ότι τους έχουμε μιλήσει για τις ανησυχίες μας και τους μιλήσαμε για μια σειρά απρόοπτων».

Εκτός από το ερώτημα των εταιρειών ποια ικανότητα είχαν για να αντλήσουν προμήθειες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ρώτησαν επίσης εάν οι εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις εξαγωγές.

Δεν ήταν σαφές με ποιες εταιρείες επικοινώνησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν σχολίασε τις συζητήσεις των ΗΠΑ με εταιρείες ενέργειας, αλλά επιβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Μόσχα έχει ανησυχήσει τη Δύση συγκεντρώνοντας στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την κατάληψη της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και την υποστήριξή της στους αυτονομιστές που πολεμούν τα στρατεύματα του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει διαμηνύσει στο παρελθόν στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι μια νέα ρωσική κίνηση για την Ουκρανία θα επισύρει κυρώσεις και αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και λέει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί τα στρατεύματά της στο δικό της έδαφος όπως θέλει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ