Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Το νέο ρωσικό όπλο στον πόλεμο που «τρέμει» η Ευρώπη

Πηγή: Associated Press

Αποφασισμένοι να κρατήσουν ανοιχτές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την Ουκρανία εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, «κλείνοντας» τη διήμερη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες κάνοντας εκτενή αναφορά στα νέα κοινοτικά κονδύλια προς το Κίεβο, την πορεία του πολέμου και τις «αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις» που στρέφονται κατά αμάχων και βασικών υποδομών της χώρας.

Βέβαια δεν το έκαναν μόνο από αλληλεγγύη προς τον ταλαιπωρημένο ουκρανικό λαό. Η νέα ρωσική επίθεση, με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί, επαναφέρει στο προσκήνιο έναν από τους μεγαλύτερους φόβους που έχει η πολιτική Ευρώπη, σε ένα διάστημα που η απήχηση των περισσότερων κυβερνήσεων δεν βρίσκεται και στα καλύτερα της: τις προσφυγικές ροές.

Είναι κάτι για το οποίο τους προειδοποίησε ευθέως ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την παρέμβαση του και το οποίο είχαν ήδη επισημάνει και πολλοί πολιτικοί αναλυτές. Η επιλογή της Ρωσίας να στοχοποιήσει αμάχους και κυρίως να πλήξει ζωτικές υποδομές, όπως τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης, λίγο πριν το χειμώνα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δημιουργήσει ένα νέο κύμα Ουκρανών προσφύγων.

Πηγή: Associated Press

Συναγερμός για νέο κύμα εξόδου

«Η Ρωσία έχει ήδη επιδεινώσει τις κοινωνικές συνθήκες στις χώρες σας και θέλει να καταστήσει την κατάσταση ακόμη πιο άσχημη πυροδοτώντας ένα νέο κύμα προσφύγων» επεσήμανε ο Ζελένσκι.

Μετά το μεγάλο προσφυγικό κύμα και την μετακίνηση του ουκρανικού πληθυσμού προς τα ανατολικά, την περασμένη άνοιξη, οι ροές είχαν σταθεροποιηθεί. Μάλιστα, πολλοί Ουκρανοί, οικογένειες που είχαν χωριστεί, επέστρεψαν και πάλι στις εστίες τους, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και το Κίεβο, καθώς η ηρεμία είχε επανέλθει και μαζί της μια υποτυπώδης κανονικότητα.  

Διαβάστε περισσότερα

Ουκρανία: Η Κομισιόν εκταμίευσε 2 δισ. ευρώ βοήθειας προς τη χώρα

Ουκρανία: Οι ρωσικές αρχές κατοχής στη Χερσώνα κάλεσαν τους αμάχους να την εγκαταλείψουν

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ανέρχονται σε 7,6 εκατομμύρια. Από αυτούς 2,85 εκατ., κυρίως από τις ανατολικές επαρχίες, κινήθηκαν προς τη Ρωσία.  

Περίπου 4,2 εκατ. Ουκρανοί βρίσκονται στην Ε.Ε. και έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους για να ενταχθούν στα έκτακτα κοινοτικά ή εθνικά προγράμματα στήριξης.

Μέσα στο καλοκαίρι, ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 3,1 εκατ. Ουκρανοί επέστρεψαν και πάλι πίσω στη χώρα τους.

Στην πρώτη πεντάδα των κρατών που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων είναι η Πολωνία (που μόλις προ ημερών διασφάλισε νέα κοινοτικά κονδύλια για την παραμονή τους), η Γερμανία, η Τσεχία, η Ιταλία και η Ισπανία.  

Πηγή: Associated Press

Χωρίς ρεύμα και θέρμανση

Τα νέα δεδομένα στον πόλεμο απειλούν να ανατρέψουν και πάλι τα δεδομένα αυτά. Το «τυφλό» σφυροκόπημα των πόλεων και όχι μόνο, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στη θέρμανση θα ωθήσει και πάλι πολλούς Ουκρανούς, κυρίως γυναικόπαιδα, να αναζητήσουν ασφαλέστερο καταφύγιο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ουκρανών οι μέχρι τώρα βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει περίπου το 30% της παραγωγής ρεύματος της χώρας, με αποτέλεσμα ήδη πολλές πόλεις, όπως το Κίεβο, να έχουν μπει σε πρόγραμμα εναλλασσόμενων μπλάκαουτ, ενώ ανησυχία υπάρχει για τη θέρμανση, αλλά και το δίκτυο υδροδότησης. Τα πράγματα δε, πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

Οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Αμερικανοί, στέλνουν άρον-άρον επιπλέον βοήθεια σε τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό, ανταλλακτικά, καθώς προφανώς και κονδύλια για να επιταχυνθούν οι όποιες επισκευές στις πλέον σημαντικές υποδομές, εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, δίκτυα, αγωγούς κλπ. Όμως γνωρίζουν ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει.

Πηγή: Associated Press

Δεν είναι τυχαίο ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι «27» επιβεβαίωσαν την προσπάθεια τους να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία, ειδικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το χειμώνα, μαζί ωστόσο με την αναβάθμιση του καθεστώτος επιφυλακής για την υποδοχή νέων προσφύγων.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προσεγγίσει και τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν τόσο με άμεσες χρηματικές δωρεές, όσο και με εξοπλισμό και υλικά για την επισκευή των υποδομών.

Λεφτά (δεν) υπάρχουν…

Όσον αφορά το συνολικό πακέτο της νέας χρονιάς, οι «27» ενέκριναν στη Σύνοδο ένα γενικό πλάνο για παροχή βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία την επόμενη χρονιά, όμως το νούμερο αυτό είναι περισσότερο στα… χαρτιά, αν λάβουμε υπόψη πως η ΕΕ έχει ήδη δυσκολευτεί να προσφέρει τα όσα έχει συμφωνήσει και εγκρίνει για την τρέχουσα χρονιά.

Από το πακέτο των 9 δισ. ευρώ που είχε εγκριθεί την άνοιξη, μόλις ένα μέρος έχει εκταμιευτεί.

«Η Ουκρανία μας έχει πει ότι χρειάζεται περίπου 3 με 4 δισ. ευρώ το μήνα προκειμένου καλύψει τις πιο βασικές ανάγκες» επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξηγώντας πως η Ένωση, μαζί με τις ΗΠΑ και τους διεθνείς οργανισμούς αναζητούν με κάθε τρόπο, επιπλέον χρήματα. 

Πηγή: Associated Press

Η ίδια η Ε.Ε. προσπαθεί να συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ το μήνα, με το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών να έχει επωμιστεί τη δύσκολη αποστολή της συγκέντρωσης των χρημάτων αυτών, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ωστόσο, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στη φάση της... αναζήτησης, καθώς οι οικονομίες επιβραδύνονται, τα δημοσιονομικά δεδομένα επιδεινώνονται και οι περισσότερες κυβερνήσεις δίνουν εύλογα προτεραιότητα στην δρομολόγηση κονδυλίων για την προστασία των πολιτών τους από την λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ