Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

FTX: Ομαδική αγωγή των πελατών της - Ζητούν αποζημίωση για τις καταθέσεις τους

Πηγή: AP

Ομαδική αγωγή κατά του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, του πρώην επικεφαλής της, Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ και άλλων ανώτατων στελεχών του κατέθεσαν πελάτες του, ζητώντας να υπάρξει ρητή δήλωση πως τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ανήκουν σε αυτούς.

Πρόκειται για την τελευταία έως τώρα νομική προσπάθεια να κατοχυρωθεί απαίτηση στα μειωμένα περιουσιακά στοιχεία της FTX, η οποία είναι ήδη σε διαμάχη με τους εκκαθαριστές στις Μπαχάμες και την Αντίγκουα καθώς και με τη Blockfi, μία άλλη εταιρεία κρυπτονομισμάτων.

H FTX δεσμεύτηκε να ξεχωρίσει τους λογαριασμούς των πελατών και να αποπληρωθούν αυτοί πρώτοι, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο πτωχευτικό δικαστήριο του Ντελαγουέρ.

«Οι πελάτες δεν πρέπει να περιμένουν στη σειρά μαζί με διασφαλισμένους ή μη διασφαλισμένους πιστωτές σε αυτή την πτωχευτική διαδικασία για να πάρουν μερίδιο από τα μειωμένα assets της FTX Group και της Alameda», αναφέρουν στην αγωγή.

Η FTX σταμάτησε τις αναλήψεις πελατών της τον Νοέμβριο και κατάθεση αίτηση για πτώχευση.

Βαριές κατηγορίες κατά του Μπάνκμαν - Φριντ

Ο Μπάνκμαν – Φριντ αντιμετωπίζει κατηγορίες, μεταξύ άλλων για κατάχρηση κεφαλαίων των πελατών της FTX για να στηρίξει την πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων της Alameda Research που ανήκε στον Μπάνκμαν- Φριντ. Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για «απάτη επικών διαστάσεων».

Ο Μπάνκμαν – Φριντ παραδέχθηκε την αποτυχία διαχείρισης κινδύνου στην FTX αλλά θεωρεί ότι δεν έχει ποινικές ευθύνες. Την περασμένη εβδομάδα αποφυλακίσθηκε με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 250 εκατ. δολαρίων.  

Oι πελάτες ζητούν να αποζημιωθούν πρώτοι

Με την αγωγή επιδιώκεται μία απόφαση του δικαστηρίου ότι τα κεφάλαια που διατηρούνται στους λογαριασμούς της FTX στις ΗΠΑ για Αμερικανούς πελάτες και σε λογαριασμούς συναλλαγών της FTX Trading για μη Αμερικανούς δεν αποτελούν περιουσία της FTX.

Aντίστοιχα, οι πελάτες ζητούν από το δικαστήριο να αποφανθεί ότι η περιουσία της Alameda που προέκυψε από δικά τους κεφάλαια δεν ανήκει στην Alameda.

Αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι είναι περιουσία του FTX, οι πελάτες ζητούν μία απόφαση που θα τους δίνει προτεραιότητα στην αποζημίωση έναντι των άλλων πιστωτών.

Οι εταιρείες crypto είναι χαλαρά ρυθμισμένες και έχουν συχνά την έδρα τους εκτός των ΗΠΑ, όπως η FTX. Οι καταθέσεις σε αυτές δεν είναι εγγυημένες όπως είναι οι καταθέσεις σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, περιπλέκοντας το ερώτημα αν οι καταθέσεις ανήκουν στην εταιρεία ή τους πελάτες.  

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ