Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μελόνι: Επίσκεψη αστραπή σε Στοκχόλμη και Βερολίνο

Πηγή: AP

Ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε να πραγματοποιήσει επισκέψεις-εξπρές στη Σουηδία και τη Γερμανία.

Στην Στοκχόλμη το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στο Μεταναστευτικό λόγω της εκ περιτροπής προεδρίας της Σουηδίας στην ΕΕ. Στο Βερολίνο κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ένωση.

Ως προς το Μεταναστευτικό  η Ιταλία συνεχίζει να επιμένει στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης -με ιδιαίτερη έμφαση στην κεντρική Μεσόγειο- σε μια κοινή ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά και στην ουσιαστικότερη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, από τις οποίες κατάγονται και περνούν μετανάστες και πρόσφυγες.

Όπως υπογραμμίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όμως, η Σουηδία δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος, από την στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ουλφ Κρίστερσον ξεκαθάρισε ότι μέχρι τον Ιούνιο δεν θα εγκριθεί κάποια ουσιαστική αλλαγή στους κανόνες του μεταναστευτικού.

Mελόνι προς Σολτς: Όχι σε χαλάρωση των κανόνων για επιδοτήσεις

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος και την συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον Όλαφ Σολτς, οι σχολιαστές στη Ρώμη υπογραμμίζουν ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός εξήγησε με σαφήνεια στον Γερμανό καγκελάριο ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση που προωθείται, να χαλαρώσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές επιδοτήσεις.

Η θέση της Ιταλίας οφείλεται στην διαπίστωση ότι η κίνηση αυτή αναμένεται να ευνοήσει την Γαλλία και την Γερμανία, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν πιο εύκολα τις δημόσιες δαπάνες τους και να δημιουργήσει αντιθέτως προβλήματα στην Ιταλία και στις χώρες -γενικότερα- που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν τόσο δυναμικά όσο θα χρειαζόταν τη βιομηχανική τους παραγωγή.

Η Μελόνι υπογράμμισε στον Σολτς ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ζήτημα με ισότιμες συνθήκες, διότι ο κίνδυνος είναι να αποδυναμωθεί η εσωτερική αγορά της ΕΕ. Το ίδιο τόνισε, άλλωστε, και κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Ιταλία παράλληλα ζητά την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την στήριξη των επενδύσεων, αλλά μέχρι τώρα η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι κάθετα αντίθετη.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ