Νέα
  • ΓΔ: 1049.7 +2.12%
  • Τζίρος: 111,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Προς μείωση του αριθμού των βουλευτών στην Bundestag

Πηγή: AP

Ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο κοινοβουλευτικό σώμα έχει στόχο να δημιουργήσει νέο νομοσχέδιο που έχει στα «σκαριά» η γερμανική κυβέρνηση. Το σχέδιο, σύμφωνα με το Politico, πρόκειται να μειώσει τον αριθμό των βουλευτών στην Bundestag από τους σημερινούς 736 σε 630.

«Εάν δεν αλλάξουμε τίποτε, η Bundestag θα συνεχίσει να αυξάνεται. Και εμείς θέλουμε να βεβαιωθούμε για την ικανότητα της Βουλής να συνεχίσει να δρα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τιλ Στέφεν, του Κόμματος των Πρασίνων, σε χθεσινές του δηλώσεις.

Λόγω του πολύπλοκου εκλογικού συστήματος που έχει η χώρα, ο αριθμός των βουλευτών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Ο κάθε ψηφοφόρος έχει δύο ψήφους στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Με την πρώτη ψήφο, εκλέγεται ένας υποψήφιος από την τοπική περιφέρεια του ψηφοφόρου. Συνολικά υπάρχουν 299 εκλογικές περιφέρειες. Και όποιος λάβει την πλειοψηφία των ψήφων σε κάθε περιφέρεια, είναι αυτός που εκλέγεται στο Σώμα.

Όμως, υπάρχει και η δεύτερη ψήφος που αφορά τις κομματικές λίστες στα 16 κρατίδια και από την οποία επιλέγονται άλλοι 299 βουλευτές. Η δεύτερη ψήφος καθορίζει τη σχετική δύναμη που θα έχει το κάθε κόμμα στη Βουλή. Οι ψήφοι ουσιαστικά μετατρέπονται σε έδρες.

Καθώς κάποια κόμματα κερδίζουν περισσότερες έδρες μέσω της πρώτης ψήφου σε σχέση με αυτές που τους αναλογούν μέσω της δεύτερης ψήφου, αναγκαστικά εκλέγουν επιπλέον βουλευτές προκειμένου να διατηρηθεί η αναλογία εδρών που προκύπτει από τη δεύτερη ψήφο. Και έτσι ο συνολικός αριθμός των βουλευτών στο Σώμα αυξάνεται.

Το νέο νομοσχέδιο θέλει να βάλει τέλος στη συνεχή αυτή διόγκωση του Σώματος. Ουσιαστικά δεν θα εκλέγονται όλοι οι υποψήφιοι μέσω της πρώτης ψήφου, εφόσον το κόμμα τους δικαιούται λιγότερες έδρες μέσω της δεύτερης ψήφου.

Η δεξιά συμμαχία του CDU/CSU αντιδρά στο σχέδιο, καθώς οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές συχνά ωφελούνται από το τωρινό σύστημα και εκλέγουν μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών. Κατά της πρότασης θα ψηφίσει και το Αριστερό Κόμμα. Όμως, πιθανότατα το νομοσχέδιο θα επικυρωθεί, καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία που ο τωρινός τρικομματικός συνασπισμός διαθέτει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ