Νέα
  • ΓΔ: 1049.7 +2.12%
  • Τζίρος: 111,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπάιντεν: Στη Β.Ιρλανδία για την 25η επέτειο από την ιστορική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

Στο Μπέλφαστ θα ταξιδέψει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να τιμήσει την 25η επέτειο από την υπογραφή της ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Είχε προηγηθεί επίσημη πρόσκληση του από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ.

Η ειρηνευτική συμφωνία έβαλε τέλος στην πολύχρονη διαμάχη, που είχε βυθίσει στη βία και το αίμα τη Βόρεια Ιρλανδία, ανάμεσα στους ενωτικούς που στήριζαν την παραμονή της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους ρεπουμπλικάνους που ήθελαν την αποκοπή της και το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας.

Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις είχαν πραγματοποιηθεί με τη στήριξη των Αμερικανών, υπό τον ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ, οδηγώντας τελικά σε μια συμφωνία που κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις κατάφερε να επιβιώσει μέχρι σήμερα, φέρνοντας την πολυπόθητη ειρήνη.  

Η συμφωνία υπεγράφη ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής των Ρωμαιοκαθολικών, από την οποία και πήρε το όνομα της, στις 10 Απριλίου 1998, στο Μπέλφαστ.

Με δεδομένη τη σημασία που έπαιξε η συμφωνία για την ειρήνη και σταθερότητα, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και του ειδικού ρόλου που έπαιξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε σκόπιμο να αποδεχτεί την πρόσκληση του Λονδίνου να παραστεί στην επέτειο. Ο ίδιος, εξάλλου, έχει ιρλανδικές ρίζες και στενούς δεσμούς με την μεγάλη ιρλανδική κοινότητα των ΗΠΑ. Αν και περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Σημειωτέον, πως η συμφωνία του Brexit και τα προβλήματα που δημιούργησε έχουν αναζωπυρώσει εσχάτως τις εντάσεις φέρνοντας και σημαντική ενίσχυση της απήχησης του Σιν Φέιν -του πάλαι ποτέ πολιτικού βραχίονα του IRA. Είναι ένας από τους λόγους, μαζί με την προώθηση της νέας συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών για το καθεστώς της περιοχής, που η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει να δώσει πολιτική έμφαση στην επικείμενη επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Στο Μπέλφαστ, για τους εορτασμούς πρόκειται να ταξιδέψει και το ζεύγος Μπιλ και Χίλαρυ Κλίντον, δεδομένου πως η συμφωνία αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της θητείας Κλίντον στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ