Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Εκλογική νίκη-σοκ του μικρού Κόμματος των Αγροτών

Πηγή: AP

«Σεισμό» στο πολιτικό κατεστημένο της Ολλανδίας προκαλεί το αποτέλεσμα των σημερινών περιφερειακών εκλογών στη χώρα, καθώς αναδεικνύει ως μεγάλο νικητή το μόλις δύο ετών λαϊκό Κόμμα των Αγροτών.

Το λεγόμενο Κίνημα Αγροτών Πολιτών (BBB) που δημιουργήθηκε το 2019 στον απόηχο των τότε μεγάλων αγροτικών διαδηλώσεων για την υποχρεωτική μείωση των ρύπων αζώτου στον κλάδο και δη, στην κτηνοτροφία και το οποίο θεωρείτο ότι είχε περιορισμένη απήχηση μόνο στην περιφέρεια της χώρας, έκανε την απόλυτη έκπληξη σήμερα διασφαλίζοντας περίπου το 20% των ψήφων.

Το ΒΒΒ «κατέβηκε» με μια λαϊκίστικη πλατφόρμα που αμφισβητούσε τις παραδοσιακές αρχές των συστημικών κομμάτων σε διάφορα θέματα και κυρίως σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα.  Εκτιμάται πως θα λάβει έως και 15 έδρες.  

Έτερος μεγάλος νικητής της σημερινής κάλπης είναι η αριστερή συμμαχία Πρασίνων και Εργατικών που κατακτά επίσης 15 έδρες.

Οι περιφερειακές εκλογές εκλέγουν τα μέλη της άνω βουλής, ήτοι της Γερουσίας.

Πολιτικοί αναλυτές μίλησαν για μια σοκαριστική ανατροπή που σαφώς θα ασκήσει έντονες πιέσεις στην τετρακομματική κυβέρνηση συνασπισμού του Μαρκ Ρούτε. Άλλωστε, ο συνασπισμός του Ρούτε χάνει έως και το ένα τέταρτο των εδρών που είχε στη Γερουσία, πέφτοντας περίπου στις 24 έδρες επί του συνόλου των 75 εδρών που διαθέτει η Γερουσία.

Οπαδοί του κόμματος των αγροτών γιόρτασαν τη μεγάλη νίκη τους βγαίνοντας με τα τρακτέρ στους δρόμους!

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ