Νέα
  • ΓΔ: 1196.18 -0.66%
  • Τζίρος: 47,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Σε ισχύ για μία πενταετία ο φόρος στα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών - Πότε θα αναστέλλεται

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τον φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου την επόμενη πενταετία (έως τον Μάρτιο του 2028), εφόσον οι τιμές τους παραμείνουν υψηλότερες από τα ιστορικά επίπεδά τους.

Σήμερα, ο έκτακτος φόρος ανέρχεται στο 35% και σε συνδυασμό με τον τακτικό φόρο 40% οδηγεί στη φορολόγηση των εταιρειών με συντελεστή 75%.  Οπως ανακοινώθηκε, από τον έκτακτο φόρο έχουν εισπραχθεί 2,8 δισ. στερλίνες, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση των λογαριασμών που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη Βρετανία.

Πότε θα αναστέλλεται ο έκτακτος φόρος

Ο έκτακτος φόρος θα αναστέλλεται, αν η μέση τιμή του πετρελαίου μπρεντ δεν υπερβαίνει τα 71,4 δολάρια το βαρέλι για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και η μέση τιμή του φυσικού αερίου τις 0,54 στερλίνες ανά therm (αντιστοιχεί σε περίπου 19 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν λίγο πάνω από τα 75 δολάρια σήμερα το πρωί και η τιμή του αερίου στα 0,62 therm.

Αν οι τιμές υποχωρήσουν κάτω από τα επίπεδα αυτά, τότε η φορολογία των κερδών για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Θάλασσα θα μειωθεί στο 40%.

Ο φόρος στα υπερκέρδη επιβλήθηκε πέρυσι λόγω της έκρηξης των τιμών ενέργειας με στόχο να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών εκτινάχθηκαν το τελευταίο διάστημα, αρχικά λόγω της αυξημένης ζήτησης μετά την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό και στη συνέχεια λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές σε νέα υψηλά επίπεδα.

Πίεση από τις εταιρείες

Οι ενεργειακές εταιρείες ζήτησαν από τη βρετανική κυβέρνηση να μειώσει τον έκτακτο φόρο, προειδοποιώντας ότι οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων τους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η απόφασή του έλαβε υπόψη την προειδοποίηση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι η όποια μείωση των επενδύσεων «θέτει σε κίνδυνο το μακροπρόθεσμο μέλλον της εγχώρια προσφοράς (ενέργειας), κάτι που σημαίνει ότι θα είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε περισσότερες εισαγωγές από το εξωτερικό σε μία περίοδο που η αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια είναι στο επίκεντρο για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις».

Με πληροφορίες από BBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ