Νέα
  • ΓΔ: 1193.98 -0.85%
  • Τζίρος: 50,26 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία: Σε μειώσεις στις τιμές των τροφίμων αναγκάζει τις εταιρείες η κυβέρνηση

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ / Πηγή: AP
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ / Πηγή: AP

Σε μείωση των τιμών αναγκάζει η γαλλική κυβέρνηση τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου τροφίμων της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι οι εταιρείες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις τιμές εκατοντάδων προϊόντων από τον επόμενο μήνα, απειλώντας ότι θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις αν αθετήσουν την υπόσχεσή τους.

Οργή για τις αυξήσεις στις τιμές

Η γαλλική κυβέρνηση είναι εξοργισμένη, επειδή οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί σε επίπεδα – ρεκόρ τους τελευταίους μήνες παρά το γεγονός ότι μειώνονταν οι τιμές πολλών πρώτων υλών που πληρώνουν οι βιομηχανίες τροφίμων.

Απειλές για έκτακτη φορολόγηση

Προηγουμένως, ο Λεμέρ είχε απειλήσει να ακυρώσει τα «αδικαιολόγητα», όπως τα χαρακτήρισε, κέρδη των εταιρειών τροφίμων με την επιβολή έκτακτων φόρων, εφόσον αυτές δεν περνούσαν τις μειώσεις των τιμών πρώτων υλών στους καταναλωτές που δυσκολεύονται και από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Σε ποια προϊόντα θα μειωθούν οι τιμές

«Από τον Ιούλιο, οι τιμές συγκεκριμένων προϊόντων θα μειωθούν», δήλωσε σήμερα ο Λεμέρ στον τηλεοπτικό σταθμό BFM μετά τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων, αναφέροντας ότι μεταξύ των προϊόντων που θα μειωθούν οι τιμές είναι τα ζυμαρικά, τα πουλερικά και το λάδι.  «Θα υπάρξουν έλεγχοι και κυρώσεις εναντίον εκείνων που δεν τηρήσουν τους κανόνες», πρόσθεσε.

Αν και ο πληθωρισμός τροφίμων προκαλεί ανησυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το τελευταίο διάστημα, η Γαλλία είναι από τις πιο επιθετικές όσον αφορά τις πιέσεις που ασκεί για να μειωθούν οι τιμές. Μία άλλη χώρα είναι η Ουγγαρία, όπου ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, επέβαλε υποχρεωτικές μειώσεις τιμών σε ορισμένα βασικά τρόφιμα.

Απειλή για διαπόμπευση εταιρειών 

Ο Λεμέρ είπε ακόμη ότι αν οι 75 εταιρείες τροφίμων, στις οποίες αντιστοιχεί το 80% της διατροφής των Γάλλων, δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους μπορεί να τις κατονομάσει και να τις διαπομπεύσει στο κοινό. «Για έναν συγκεκριμένο αριθμό προϊόντων, όπου οι χονδρικές τιμές έχουν μειωθεί, θα πρέπει να μειωθούν και οι λιανικές τιμές, κατά 2,3,5 ίσως και 10%», σημείωσε, προσθέτοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει τη λίστα με τα προϊόντα που θα μειωθούν οι τιμές τους.

Αύξηση 14% στις τιμές τροφίμων

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο στο 6%, το χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους, καθώς συγκρατήθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούσαν να αυξάνονται τον Μάιο με ετήσιο ρυθμό 14% μετά την αύξηση – ρεκόρ 16% τον Μάρτιο.

Οι τιμές στα τρόφιμα εκτινάχθηκαν μετά τη συμφωνία των εταιρειών τροφίμων και μεγάλων καταστημάτων λιανικών πωλήσεων σε μία μέση αύξηση των τιμών κατά 10%, αντιδρώντας στην αύξηση των τιμών εισροών πέρυσι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και στην αύξηση των μισθών.

Μεγάλη μείωση των δαπανών 

Ωστόσο, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές έπληξαν τη γνωστή αγάπη των Γάλλων στο φαγητό, με τις δαπάνες τους για τρόφιμα σε όγκο να έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE.

Εν τω μεταξύ, τα κέρδη της βιομηχανίας τροφίμων εκτινάχθηκαν, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες μειώσεις τους στη διάρκεια της πανδημίας, είπε ο Λεμέρ. Τα λειτουργικά κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν 15% στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της INSEE.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ